Helden e.o.
Landschap
Op
dinsdag13sep202219:30

Wat weet jij van het Vlakbroek?

Lezing en wandeling.

Leer het Vlakbroek kennen.

Hoe is Vlakbroek ontstaan, welke geologisch tijdperk was bepalend voor dit natte gebied? Welke biotopen kunnen we hier vinden en welke flora en fauna is hierdoor ontstaan? Hoe is het beheer ingericht en wat zijn de doelen met dit beheer?

Antwoorden op deze vragen krijg je in de lezing van Jan Slaats (IVN Meijel). Hij beschrijft de invloed van de geologie op de ecosystemen en de daardoor ontstane flora en fauna. De zondag daaropvolgend gaan we tijdens een excursie ontdekken, wat we kunnen herkennen in dit landschap en of we de speciale flora en fauna kunnen terugzien.

De lezing is op dinsdagavond 13 september en begint om 19:30 uur in het IVN lokaal van basisschool De Pas, Averbodestraat 19 in Helden.
De wandeling vindt plaats op zondagmorgen 18 september en start om 9:00 uur bij de kerk in Koningslust.

De kosten voor lezing en wandeling zijn € 5,00. Koffie en thee op de lezing is gratis.

Landschappen lezingen en wandelingen

Peel en Maas heeft een grote diversiteit aan landschappen. Zo zijn er veengebieden, natte of broek gebieden, beekdalen, stuifduinen en het rivierdal van de Maas. Alles ontstaan door vroege geologische veranderingen en later gevormd door menselijke aanpassingen. Elk landschap heeft zijn eigen ecologische kernmerken en dat resulteert in een specifieke flora en fauna van deze gebieden.  Natuurverenigingen uit de gemeente Peel en Maas gaan 6 gebieden nader belichten. Per gebied is er een lezing over geologie, ecologie en natuur en fauna. Eveneens is er een excursie door het gebied en wordt er gezocht naar de kenmerken.

Leden van IVN Helden, IVN Meijel en Jeugd en Natuur Maasbree geven deze lezingen over de Groote Peel, Weerdbeemden, Heldense Bossen, Dubbroek, Vlakbroek en de omgeving van de struinroute in Grashoek. Eens per maand is de lezing op een dinsdag en de daarop volgende zondag is de wandeling.

 

Algemene informatie

dinsdag 13 september 2022 - 19:30 tot zondag 18 september 2022 - 09:00
Locatie: 
de Pas
Averbodestraat 19
5988AW 19 Helden
Nederland
Extra Informatie: 

Aanmelden is noodzakelijk. Voor dit onderdeel vragen we 5 Euro, hiervoor ontvang je koffie of thee op de lezingen avond.

Contactpersoon: 
Google Maps image