Heeze Leende
Amfibieën & reptielen
vrijdag22jan2021

Zonder corridor blijft padden overzetten noodzakelijk

Donderdag 21 januari zijn de beheerders van Brabants Landschap in samenwerking met de natuurbeheergroep van IVN Heeze-Leende begonnen met de aanleg van een tijdelijk amfibieënscherm langs de Somerenseweg in Heeze. Dit scherm is noodzakelijk om amfibieën te redden. Nadat in 2018 bleek dat honderden overstekende amfibieën op weg naar hun voortplantingswater geplet werden door aanstormende auto's, is actie ondernomen door beide natuurorganisaties. Zolang er geen definitieve oplossing is in de vorm van een corridor die de natuurgebieden aan beide kanten van de Somerenseweg met elkaar verbindt, moeten de amfibieën handmatig overgezet worden. 

Daartoe wordt aan het begin van het jaar een scherm opgezet. De piek van de trek ligt tussen eind februari en begin april. Gewone padden, de zeldzame rugstreeppad, groene-, bruine- en heikikkers en de kleine- en alpensalamanders lopen langs het scherm en vallen in de ingegraven emmers. Vrijwilligers (in verband met Corona niet meer dan 2 en op 1.5 meter van elkaar) controleren iedere ochtend de emmers en zetten de aanwezige dieren veilig over. Vanaf april begint weer de trek terug, waarna het scherm verwijderd wordt.

De locatie Heeze heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om het overzetten van amfibieën. In 2019 werden op het traject langs de Somerenseweg 3.514 dieren overgezet en daarmee stond Heeze landelijk op de 4e plaats. Nog zeldzamer is de positie van de heikikker, die maar op 4 van de 120 trajecten in Nederland wordt overgezet. De Somerenseweg is goed voor 95% van alle kikkers. 

Helaas loopt het aantal dieren in de afgelopen jaren ook in onze omgeving terug vanwege de droge zomers en de lage waterstanden. Opvallend was wel dat 22 zeldzame rugstreeppadden gevonden zijn. Heeze blijft een hotspot, dankzij de inzet van vele vrijwilligers. 

Foto: Hans Teeven