Stenen-en-fossielen Overig

Kids in de ban van kiezels en keien

Heeze Leende 27 februari 2023

Het was weer volle bak op de zondag 26 februari in de Sleutelbloem. Wel 29 leergierige kinderen zaten klaar om meer te leren over stenen en fossielen. Gelukkig maar dat er een gids klaar stond (Leo van Bossum), die er bijna alles over wist en er zelfs nóg meer over kon vertellen! En dat niet alleen, hij bracht zelfs zijn eigen collectie mee van stenen en fossielen, gevonden en verzameld over heel de wereld.

We leerden hoe vulkanen belangrijk waren voor het ‘ontstaan’ van de aarde zoals wij deze kennen. Door de vulkanen kwam er gesteente op de aarde waardoor de aardkorst de hete kern van de aarde kan isoleren. De twee belangrijkste gesteenten zijn basalt en graniet. Beide hebben we gezien en we hebben ook gevoeld hoe zwaar het is. Ook hebben we gezien dat zelfs de grootste steen ook weer kan verweren/vergaan en dan weer zand wordt.

We hebben zand bekijken door microscopen en zagen allemaal kleine kristalletjes. Maar we hebben ook hele grote kristallen kunnen zien die Leo had meegenomen. Interessant om te weten dat fossielen afdrukken van planten of dieren in gesteente zijn. We hebben ook onze eigen fossielen gemaakt met klei, schelpjes, planten en kleine dino’s. Daarna hebben we nog gekeken naar alle prachtige fossielen die Leo bij zich had en hebben we onze opgedane kennis getest in een vragenrondje van Marleen. En eerlijk waar: de kinderen hebben supergoed geluisterd, want wat wisten ze nu veel van stenen en fossielen!!

Het was een mooie ochtend waar de kids volop van genoten hebben.

Op zondag 19 maart is de volgende activiteit, georganiseerd door de Kinderdoegroep. We gaan dan hakken op de hei!

Volgende maand wordt weer een nieuw jaarprogramma opgesteld.

Ontdek meer over

Deel deze pagina