Heeze Leende
Kind & Natuur
vrijdag25feb2022

Scholen ontvangen hulpmiddelen natuurlessen

Al ruim 50 jaar wordt op de scholen in onze gemeente natuuronderwijs gegeven, waarbij de schoolgidsen van IVN Heeze-Leende een belangrijke rol spelen. De laatste tijd krijgen de leerkrachten daarbij ook ondersteuning van “natuurouders”. Dat zijn (groot-)ouders die op vrijwillige basis helpen bij de uitvoering van natuuractiviteiten op de basisschool. Uiteraard hebben ze daarbij allerlei hulpmiddelen nodig, zoals schepnetten, emmers en bakken, loepen, spiegeltjes, pincetten, een meetlint, zoekkaarten e.d. De aanschaf van dergelijke materialen voor alle scholen is een kostbare aangelegenheid. Daarom heeft IVN Heeze-Leende de hulp ingeroepen van sponsoren. Gelukkig zijn Rotary Strabrecht en de Gemeente Heeze-Leende bereid gevonden om een groot deel van de kosten voor hun rekening te nemen.

Op woensdag 23 februari werden de hulpmiddelen voor natuuronderwijs (“natuurboxen”) officieel in ontvangst genomen door de scholen met een symbolische overhandiging op de Trumakkers. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de scholen, schoolgidsen van het IVN en de sponsoren werd door wethouder de Bruijn een compostemmer met pieren in een onderzoeksbak gegooid, geen alledaagse activiteit voor een wethouder. Ook Henriëtte Tomassen en Wim van Eekelen verrichtten namens Rotary Strabrecht de symbolische overhandiging door het legen van een loepemmer in een waterbak. Tenslotte, het blijft natuurlijk IVN, werd als afsluiting een boom geplant bij de Trumakkers.  

De kinderen kunnen de komende jaren weer aan de slag met het onderzoeken van braakballen, insecten, waterdiertjes, pieren en compost.

overhandigen natuurboxen

Het is belangrijk en leuk dat kinderen niet alleen in de klas, maar juist ook buiten kennis kunnen maken met natuur en milieu. Het wordt voor leerkrachten eenvoudiger en prettiger om met een klas naar buiten te gaan als ze hierbij extra hulp krijgen van natuurouders, waarbij ze kunnen beschikken over de     benodigde materialen. Daarin is nu voorzien.

Foto's: Diny Snoeijen