Heeze Leende
Bomen & Struiken
maandag26mrt2018

“Operatie Boomfeestdag, Maak ‘t Buiten Beter”.

170 leerlingen hebben dit jaar op 14 maart weer deelgenomen aan de boomfeestdag in de gemeente Heeze-Leende. Voor de derde keer op rij  hebben zij meegeholpen met het planten in  het ‘natuurpark’ De Poortmannen. Het was de laatste keer dat hier geplant kon worden. Dit groengebied  ligt achter de laatste uitbreiding van het bedrijventerrein in Heeze.

Ieder jaar is het weer spannend wat betreft de weersomstandigheden. We hadden geluk,  het was prachtig weer, droog en het zonnetje erbij. Wat wil je nog meer?

Het planten van struiken en bomen is natuurlijk de hoofdmoot van de boomfeestdag maar het IVN en de gemeente zorgen ook nog voor enkele leermomenten.

Medewerkers van de gemeente gaven uitleg aan de kinderen over het boomonderhoud  langs de straten en wegen. Medewerkers van het IVN vertelden (naar aanleiding van het thema) een  verhaal over de insecten. Met veel levend materiaal is het belang van insecten duidelijk gemaakt aan de kinderen.

De boomfeestdag is een kwestie van samenwerken met veel partijen:

Ten eerste de scholen die ieder jaar weer met groep 7 of 7/8 naar het plantterrein komen en meestal goed voorbereid zijn. Ten tweede de gemeente die zorgt voor het plantmateriaal en voor medewerkers die voorlichting geven en helpen bij het planten.

Verder het IVN dat zorgt voor de organisatie, voorlichting op school, catering en gidsen die de kinderen op het planterrein begeleiden en over de natuur vertellen. Veel IVN-werkgroepen hebben dit jaar meegewerkt.

De afgelopen jaren hebben we in de naaste omgeving van het plantterrein gebruik mogen maken van de loods van de Firma van de Vin. Het was bijzonder fijn om deze locatie te kunnen gebruiken. Bedankt hiervoor!

Tenslotte hebben we ook dit jaar weer alle medewerking gekregen van Stichting Brabants Landschap die het vervoer van tafels, schoppen en natuurlijk materiaal heeft verzorgd.

Het ontwerp van het groengebied De Poortmannen is in samenwerking met IVN Heeze-Leende tot stand gekomen. We hopen dat zich hier in de toekomst een mooi park ontwikkelt met bloemrijke weilanden en veel mogelijkheden voor de natuurontwikkeling.