Jeugd IVN trapt af voor het nieuwe jaar

Heeze Leende 22 januari 2023

Wat een leuk begin van 2023: sterrenkijken!

Zo’n 25 enthousiaste kinderen waren op zaterdag 21 januari verzameld in de Sleutelbloem, het ‘hoofdkantoor’ van IVN Heeze-Leende. Daar wachtte hen een feestbuffet van frites met pannenkoeken. Ondertussen konden ze even lekker bijkletsen, want het was best lang geleden dat ze elkaar gezien hadden.

Na het eten nam gids Ivo Rothuizen het woord en leerde de kinderen wat ze allemaal kunnen zien aan een heldere sterrenhemel. Hij vertelde over sterren, planeten, manen en satellieten. Verder over sterrenbeelden en hoe je die kunt vinden als je buiten kijkt.

Ondanks de kou gingen de kids stoer op pad om sterren te spotten. Maar met veel bewolking is dat erg lastig. Dat was wel pech! Maar ze weten nu wel dat je het beste sterren kunt kijken met zo min mogelijk licht en het liefst met een weids uitzicht.

En als ze deze week naar bed gaan, dan kunnen ze nog eens goed uit het raam kijken of ze sterren zien. Dat moet toch lukken? Misschien zien ze wel de Poolster en de Kleine Beer of de sterren Vega en Lier? Dat hebben ze allemaal geleerd van Ivo. Wat weet die er veel van!

En mochten ze er niet uitkomen, dan is er gewoon een app die je daarbij kan helpen en die je precies vertelt wat je ziet als je naar de hemel kijkt. De app heet Stellarium. Vraag maar eens aan je vader of moeder.

En zo kwam er een einde aan een heerlijke avond. Volgende maand gaan de kinderen stenen en fossielen bekijken met Leo. Dan mag het wel bewolkt zijn.

Voor meer informatie over het Jeugd IVN.

Deel deze pagina