Heeze Leende
Kind & Natuur
maandag18jul2022

Jeugd IVN had heerlijke ochtend op de hei

Het was een warme en zonnige ochtend, maar in de schaduw van het kabouterbos was het toch goed toeven! Een prima dag voor een insectenspel van het jeugd IVN aan de rand van de Strabrechtse heide.

In groepjes van drie werd er gedobbeld om de volgorde van de activiteiten. De “posten” stonden her en der verspreid met elk een opdracht. Zo kwamen kinderen meer te weten over solitaire en sociale bijen en leerden ze nestjes zoeken en herkennen. Ook leerden ze dat er bijna overal wel beestjes wonen en dat, als je weet waar je moet zoeken, je er heel veel kunt vinden. En welke beestjes je dan tegen kunt komen. Zo komen er uit een struik of boom heel andere beestjes gevallen als je er zachtjes op tikt, dan de beestjes die je vindt in de bodem of onder boomstammen.

heideEn je weet pas hoe bijzonder het is hoe een rups beweegt als je het zelf gaat doen met een groepje. Zo gemakkelijk is dat namelijk nog niet!

Het toppunt was voor de meesten toch wel de opdracht over vlinders. Daar stond zelfs gids Leo bij met een draagbare microscoop, zodat we de vleugels van vlinders eens van heel dichtbij konden bekijken. Want zeg eens eerlijk, wie had nou verwacht dat een vlindervleugel uit allemaal kleien schubjes bestaat?

kinderenTussen en tijdens de opdrachten werden er natuurlijk ook allerlei beestjes gevonden. Er waren genoeg loeppotjes voor de kinderen om deze prachtige vondsten even in te stoppen en te laten zien aan gids Annemiek, die met haar enthousiasme en kennis van zaken en vragen wist te beantwoorden.

Een heerlijke ochtend, al zeg ik het zelf!’’

Stefanie van Heck

Coördinator Jeugd IVN