Heeze Leende
Kind & Natuur
maandag16mei2022

Jeugd IVN ging de boer op

Zondag 15 mei brachten de jeugdleden van IVN Heeze-Leende een bezoek aan de boerderij van de toekomst, de duurzame melkveehouderij van de familie Noordman in Sterksel. Hierbij het verslag van Stefanie van Heck, coördinator van het Jeugd IVN:

“Wat een fijne ochtend hebben we gehad bij boer Gerard en boerin José. We hebben zelf kunnen zien en ervaren wat een voordelen een duurzame boerderij heeft voor de natuur. De koeien lagen op heerlijke ligbedden in de stal en zijn heel vaak buiten in de weilanden te vinden. Urine en poep worden gescheiden opgevangen waardoor de koe een schone stal heeft, er minder ammoniak wordt uitgestoten en de mest voor op het land van goede kwaliteit is. Hierdoor geniet het grasland van een rijk bodemleven, is het grondwater schoon en groeien er vele verschillende kruiden. Wat weer gezond is voor de koe (die elke dag vers gras krijgt) en dus ook uiteindelijk voor de mensen die de melk consumeren.

We hebben de kalfjes geaaid en vele vogelnestjes gezien in de stallen. En buiten op het grasland mochten we zo veel mogelijk verschillende plantjes plukken en keken we bij de wand van de oeverzwaluwen, waar we geen zwaluwen zagen maar die wel vol zat met nestjes van wilde bijen. Ook hebben we gemeten hoe schoon het slootwater is. We zagen al dat het helder was en konden ook meten dat het met een 6/7 bijna even schoon is als het water dat uit de kraan komt.

We kunnen dan ook wel stellen dat boer Gerard niet alleen voor zijn koeien zorgt, maar ook voor de Turkse tortels die daar nestelen, voor de vele zwaluwen die daar elk jaar terugkomen en voor de kikkers, juffers, libellen en wilde bijen die op en rond de boerderij wonen. En ook voor ons, want als afsluiting kregen wij allemaal nog een heerlijk toetje gemaakt van…..melk van de koe!

Bedankt Gerard en José, we hebben genoten!”

Foto's Jeugd IVN