Heeze Leende
Bomen & Struiken
vrijdag14jun2019

Help, er zitten processierupsen op mijn eik!

De gemeente Heeze-Leende is druk doende met het bestrijden van nesten van de eikenprocessierups. Net als vorig jaar is er veel overlast en de komende jaren wordt het mogelijk erger, zo voorspellen deskundigen. Particulieren zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding op eigen terrein. Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat er een rupsenprocessie jouw tuin in marcheert? Het IVN heeft een aantal tips, ook voor de gemeente:

  1. Alles draait om evenwicht in de natuur. Maak je tuin vogelvriendelijk. Hang nestkasten op, maak een voederplankje en zorg voor besdragende inheemse struiken en heggen waar vogels in kunnen schuilen. Ook o.a. de spreeuw, boomkruiper, roodborst en winterkoning lusten deze rupsen.
  2. Natuurlijke vijanden van deze processierups zijn ook de sluipwesp en –vlieg, tweestippelig lieveheersbeestje en gestreepte eikenblindwants. Een bloemrijke omgeving helpt omdat die insecten aantrekt. Kies wel inheemse soorten bloemen.
  3. Als de rupsen een nest gevormd hebben dat u kunt bereiken, is het mogelijk het nest met spuitlijm te fixeren en het hele nest dan in een plastic zak te doen en deze vervolgens dicht te knopen. Gebruik wel een stofmasker, veiligheidsbril en plastic wegwerphandschoenen. Als de rupsen nog in processie langs de stam trekken is het mogelijk ze met dubbelzijdig plakband (tapijtplakband) te ‘vangen’.     
  4. Als er voldoende onverlichte ruimte is, hang dan vleermuiskastjes op. Vleermuizen lusten namelijk de eikenprocessievlinders. Felle verlichting kan vervangen worden door vleermuisvriendelijke amberkleurige verlichting.
  5. Zitten er al nesten op de stam, brand die dan niet weg want dit verspreidt de brandharen vooral. Weg laten zuigen met een speciale ‘stofzuiger’ is beter. Deze is te bestellen via https://www.nationalebomenbank.nl/
  6. Het spuiten van gifstoffen en ook zelfs enkele biologische middelen in de boomkroon is niet aan te raden, want dit zal ook nagenoeg alle andere insecten doden. Dit kan weer nieuwe problemen veroorzaken. Op een volwassen zomereik kunnen wel 300 diersoorten leven!
  7. Het IVN ontwikkelt kennis over de mogelijkheden om evenwicht  te herstellen zodat de processierups beheersbaar blijft en deelt die met de gemeente en het publiek. Meer informatie: https://www.ivn.nl/afdeling/borger-odoorn/eikenprocessierups.

 

Het onstaan van grote aantallen rupsen komt door afwezigheid van hun natuurlijke possessierupsvijanden. Dit evenwicht moet hersteld worden. Dat kan ook door meer variatie in boomsoorten aan te brengen, wat onderdeel uitmaakt van het bomenbeleid van de gemeente. Het zal nog wel flink wat jaren duren voordat die grotere variatie er voldoende is want we hebben nu eenmaal enorm veel eiken.

Op de GGD website www.oakie.info vind je meer informatie over de rups.

Last van buxusmot? Ook dat is vogelvoer! Maak de omgeving aantrekkelijk voor vogels en je hebt twee vliegen – nee rupsen in één klap.