Heeze Leende
IVN
zaterdag11jan2020

Grandioze opening jubileumjaar

Donderdag 9 januari jl. vond in ‘t Perron de aftrap plaats van het jubileumjaar van IVN Heeze-Leende. De avond stond in het teken van het inventariseren van 1000 soorten in het beekdal van de de Kleine Dommel gedurende het hele jaar 2020.

Zo’n 140 belangstellenden woonden de avond bij die geopend werd door voorzitter Ben Pollmann. Burgemeester Paul Verhoeven en wethouder Jan de Bruijn waren namens het gemeentebestuur aanwezig bij de opening van het “gouden IVN jaar”. Na de opening was het woord aan Mark Scheepens, ecoloog bij Waterschap de Dommel. Hij hield een lezing over de ecologische waarde van het dal van de Kleine Dommel, het onderzoeksgebied in 2020.

Na de pauze liet Cor Speek aan de hand van mooie beelden de biodiversiteit van dit gebied zien. Het inventariseren van soorten is een typische IVN-activiteit. Aan de hand van natuurwaarnemingen wil het IVN de natuurrijkdom van onze gemeente vastleggen voor nu en voor de toekomst, om deze beter te kunnen beschermen. De naam “1000 soorten jaar” is symbolisch bedoeld. Het gaat er om zoveel mogelijk soorten vast te leggen.

Het was een interessante en boeiende avond, waarbij het publiek ook kennis kon maken met de verschillende IVN-werkgroepen, die zich presenteerden in informatiestands. Het gaf een goed beeld van de activiteiten van de jubilerende vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid.