Heeze Leende
Natuur in de Buurt
dinsdag11sep2018

De insectenhotels bij het Freulelaantje

We begonnen ons scholenwerk-jaar met een wandeling door de Herbertusbossen naar de insectenhotels. Eerst kwamen we bij een bankje in het bos waar heidezijde-bijen in de grond leven. Wij hebben de gaatjes gevonden waarin de eitjes, meestal in 4 compartimenten, worden gelegd. Helaas zagen we heidezijde-bijen. dus verder naar de hotels. 

Voor meer informatie over de bouw van nesten in de grond kun je bijgaande link bekijken. (http://www.bestuivers.nl/wilde-bijen/nestelplaatsenEen insectenhotel is een Bed & Breakfast  voor de solitaire insecten. Een hotel is een Bed door mensen gemaakt waarin de insecten hun eitjes kunnen leggen. Hoe je zo'n hotel het beste kunt maken en plaatsen vind je op de IVN site Heeze -Leende.

 Voor hun Breakfast zorgen de insecten zelf,  maar de mensen kunnen helpen door in de omgeving bloemrijke randen in te zaaien. Enkele metsel-bijen, goudwespen en de gele tubebij, zijn al bij de hotels gezien. De sluipwesp die we zagen heet Ichneumonidae. Ze heeft haar legboor uit haar huls gehaald en in het nestje van een andere wesp gestopt, om er een eitje bij te leggen.

We kregen ook nog  een hoornaar op bezoek.HoornaarHet was een mooie wandeling met de zon en  gedetailleerde uitleg van Ineke. Kortom een mooi begin van het schoolgidsenjaar.

Links met informatie over bijen en hommels

https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/tuinieren/tuinontwerp/tips-voor-een-bijenvriendelijke-tuin/

https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/hoe-maak-je-een-tuin-hommel-en-bijvriendelijk

https://zeist.bijenhouders.nl/het-verschil-tussen-bijen-en-wespen

https://www.west-vlaanderen.be/bijen

https://docplayer.nl/12625314-Bijen-en-hommels-in-nood-tips-voor-een-bijenvriendelijke-tuin.html

https://jasperderuiter-wildlife-illustrator.com/bijen/