Heeze Leende
Bomen & Struiken
zondag04feb2018

46e Boomfeestdag: “Maak ’t Buiten Beter”

Op woensdag 14 maart wordt de Nationale Boomfeestdag gevierd. Voor onze gemeente is dit de 46e Boomfeestdag. Het plantterrein is bij het industrieterrein De Poortmannen in Heeze.

Het is te bereiken door bij De Poortmannen; de Industrieweg volgen, deze gaat over in De Boelakkers , tot aan de IVN vlag. Daarna rechts af en weer de eerste straat rechts. In de bedrijfshal van de firma van de Vin zijn de IVN activiteiten van de leerlingen.

Wij nodigen u van harte uit , om op deze bijzondere dag, tussen 9.00 en 11.30 uur samen met de leerlingen enkele struiken te komen planten.

Het wordt voor veel gemeenten een spannende periode: worden de Klimaatdoelen-2020 gehaald? Gemeenten realiseren zich vaak onvoldoende dat de aanplant van bomen en bossen helpt bij het halen van deze gemeentelijke Klimaatdoelen. Kijk er de Klimaatakkoorden van Parijs en Rotterdam maar op na! Als het aanplanten wordt gedaan met kinderen, werkt het twee kanten op:

  • Kinderen helpen de gemeente bij het halen van haar klimaatdoelen.
  • De gemeente leert kinderen de waarde en het belang van bomen en bossen voor een gezond klimaat in te zien.

boomfeestdag

In samenwerking met de gemeente Heeze-Leende, die het plantterrein ter beschikking stelt en schoolgidsen van IVN Heeze-Leende, gaan 170 leerlingen van groep 7 of 7/8 uit onze gemeente struiken planten. Het is het laatste deel van de groenstrook van de nieuwe uitbereiding bij De Poortmannen. Daarnaast geeft een medewerker van de groenvoorziening van de gemeente aan de leerlingen uitleg, over het gebruik van hun gereedschap en het onderhoud van dit gebied.

Bij de binnen-activiteiten krijgen de leerlingen uitleg van IVN gidsen over insecten die leven in en om bomen. Door het planten van een eigen struik worden de kinderen bij de natuur betrokken.

Het zelf spitten en planten van een struikje is weer een nieuwe natuurbeleving voor een kind en dit vergeet het nooit meer. In de groenstrook om de nieuwe uitbreiding van dit industrieterrein is volop ruimte voor natuur. Het gebied wordt op natuurlijke wijze beheert, er staan inheemse bloemrijke en bes-dragende struiken, een voedselrijk leefgebied voor insecten.