Methode

Hoe gaat u te werk bij het inventariseren? Klik op “Ligging en beschrijving projectgebied’  en “Detailkaarten”.  Wandelen in het gebied op wegen en paden is toegestaan. Vraag bij IVN Heeze-Leende een betredingsvergunning aan als u daarbuiten wilt inventariseren.

Uw waarnemingen kunt u doorgeven op de website www.waarneming.nl. En met de voortgang van de digitale techniek kunt u nu heel handig met foto’s werken (gemaakt met uw mobiel of fototoestel) bij het doorgeven van deze waarnemingen. Iedere waarneming die in het beekdal wordt gedaan, wordt automatisch toegevoegd aan de Bioblitz (Tijdens een Bioblitz worden zoveel mogelijk soorten gezocht binnen een tijdsperiode, in een bepaald gebied) “Beekdal de Kleine Dommel IVN Heeze-Leende 2020”. Als u de site bezoekt, dan ziet u precies hoeveel en welke soorten er gezien zijn. Deze Bioblitz gaat op 1 januari 2020 in de lucht.

 1. Maak een persoonlijke account aan op www.waarneming.nl
 2. Scroll helemaal naar beneden bij www.waarneming.nl om de gratis app ObsMapp (Android) of iObs (Apple) te downloaden.
 3. Onder de instellingen van deze app, kun je aangeven hoe je foto’s wel / niet gebruikt mogen worden.
 4. Vervolgens kun je in deze app de soortenlijsten downloaden op je mobiel om te gebruiken bij het invoeren van waarnemingen.
 5. Met mobiel: In het veld kun je met je mobiel met de app aan de slag door foto's toe te voegen aan je waarneming.
 6. Je kunt in het veld offline werken. (tijd en gps locatie worden gekoppeld aan foto)
 7. Maak enkele foto’s vanuit de app.
 8. Tips om determinatie gemakkelijker te maken: maak meer foto’s van verschillende posities (boven, onder, zijaanzicht etc.) en details
 9. Vervolgens wordt in de app al een of meer suggesties aangeboden van de soort. Als je het zeker weet, kun je de soort aanvinken. De automatische beeldherkenning maakt het determineren gemakkelijker.
 10. Met fototoestel: De foto’s kun je thuis uploaden op Waarneming.nl Afhankelijk van het toestel worden data zoals plaats en tijd mee overgenomen, details kunnen ook handmatig worden ingevuld.
 11. Geen foto´s: Waarnemingen doorgeven zonder foto kan ook.
 12. Bij “Waarneming.nl” zijn een aantal enthousiaste vrijwilligers betrokken die alle ingevoerde waarnemingen zoveel als mogelijk beoordelen. Bij twijfel over de determinatie, kan dat in waarneming.nl ook worden aangegeven.

Op de site van Waarneming.nl staat precies wat u achtereenvolgens moet doen. Ga eens kijken op de site hoe het werkt. De gegevens van Waarneming.nl komen in de Soortenbank van Nederland terecht. Dit is een site die wordt geraadpleegd als er in een gebied werkzaamheden worden verricht zodat men weet waar men rekening mee moet houden. Bent u geen lid van het IVN, dan kunt u gewoon meedoen. Vindt u het leuk om met andere enthousiaste natuurgenieters het veld in te gaan, neem dan contact op met IVN Heeze-Leende. We hebben verschillende werkgroepen waar u zich bij kunt aansluiten.

Tips bij het inventariseren