Kinderdoegroep

IVN Heeze-Leende is een vereniging die zich bezig houdt met natuureducatie voor alle leeftijdsgroepen. We hebben 16 werkgroepen. Eén van deze werkgroepen is de werkgroep Kinderactiviteiten.  

Wat houden de kinderactiviteiten bij IVN in?

Een paar keer per jaar  worden er activiteiten georganiseerd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, iedere keer met een bepaald thema. Kinderen leren zo op speelse wijze omgaan met de natuur. Voorbeelden van thema’s zijn: nestkastjes timmeren, konijnen, bijen, kleuren in de natuur, hakken op de hei, keien.

De kinderen worden door hun ouders of grootouders gebracht (meestal op een zondagochtend) en worden dan van 10 tot 12 bezig gehouden met één van bovenstaande thema’s. De ochtenden worden voorbereid door de werkgroep Kinderactiviteiten, die momenteel uit 5 personen bestaat. Dat betekent een paar keer voor elke doe-ochtend brainstormen over de opzet van de ochtend, voorbereiden en assisteren tijdens de activiteiten.

“Hoe word ik stenen- en fossielen onderzoeker?”

Op zondag 12 mei werd “Hoe word ik stenen- en fossielen onderzoeker?” georganiseerd door de Kinderwerkgroep van het IVN Heeze-Leende. Er was ontzettend veel belangstelling en de aanmelding zaten daarom al snel vol.

Er was een echte stenen- en fossielen expert aanwezig. Hij vertelde over mineralen, gesteenten en fossielen. Een boeiend verhaal over de geschiedenis van het leven op aarde, de kringloop van gesteenten, de invloed van de IJstijden en vulkanen op de vorming van Nederland en de daarbij meegevoerde zwerfstenen.
Hij had echte (afgekoelde) lava bij en echte mammoettanden en haaientanden van wel 2 miljoen jaar oud!

Er werd uitgelegd over fossielen wat versteende resten van dieren of planten zijn. Dit kan een afdruk zijn zoals een soort stempel in een steen. Een tweede manier waarop fossielen kunnen ontstaan is door verstening. Bij een bot krijg je dan een fossiel dat precies dezelfde vorm heeft als het bot zoals het ooit was.

De kinderen hebben zelf fossielen gemaakt met gips en klei en zijn daarna naar buiten gegaan om met een grondboor monsters te nemen. Zo konden we bekijken wat er diep onder de grond zit en dit onderzoeken onder een echte microscoop. Kortom een ontzettend leuke en leerzame ochtend!

Vanwege de grote belangstelling organiseren wij op 26 mei nog een extra ochtend “Hoe word ik een stenen- en fossielen onderzoeker?”.

 

bijenproject

Meer informatie over de kinderactiviteiten van het IVN? 

Neem contact op met de coördinator:

Weena Oskamp-Rantong

tel. 06-5470 5501

e-mail: kinderactiviteiten@ivnheezeleende.nl