Heeze Leende
Kind & Natuur
Op
zondag07aug202210:00

Wilde dieren spotten met de boswachter

Zondag 7 augustus gaat de jeugd van IVN Heeze-Leende met boswachter Nick Jeurissen op pad in het natuurgebied De Lange Bleek bij Sterksel. Ze vertrekken om 10 uur vanaf het monument hoek Vlaamseweg / Lange Bleek en het duurt tot 12 uur.

“We gaan op paardenjacht”, riepen de kids van het IVN al wekenlang. Maar dat zal zo’n vaart niet lopen! In het gebied van de Lange Bleek zitten wel wilde paarden en runderen, zoals Exmoor ponny’s en Schotse hooglanders, maar die moet je vooral met rust laten. Daarnaast lopen er Kempische heideschapen rond. Het leuke is dat deze dieren het hele gebied mogen gebruiken. Het is prachtig om deze dieren in het wild te zien. Zij kunnen helemaal voor zichzelf zorgen en (belangrijk!), ze zorgen ook voor de natuur. Doordat ze overal mogen grazen komen er veel meer verschillende soorten planten en dieren voor.

Het kan dus zomaar gebeuren dat je oog in oog komt te staan met zo’n beest met grote horens. De boswachter zal je vertellen dat je altijd afstand moet houden en nooit dwars door de kudde moet lopen. Zeker niet als er kleintjes bij zijn. Het zijn ook wilde beesten en ze zijn erg op hun hoede: alles kan gevaarlijk zijn en zeker mensen. Helaas mag je de dieren ook niet voeren of aaien, want ze kunnen gevaarlijk worden. Dat belooft een spannend avontuur te worden!

Verder zal de boswachter alles vertellen over zijn werk in de natuur. Wat denk jij dat een boswachter de hele dag doet? In het bos wachten? Echt niet! Hij heeft het heel druk, het hele jaar door. Een boswachter zorgt voor de natuur, houdt toezicht en zorgt voor de dieren. Als er bomen omwaaien dan ruimt hij alles op. Ook gaat hij met bezoekers op pad zoals met het IVN. Hij zal vertellen dat wij ons allemaal netjes moeten gedragen in de natuur. Zo moet je altijd op de paden blijven en mogen planten en paddenstoelen niet zomaar platgetrapt worden. Als je niet braaf bent dan mag hij je zelfs een bekeuring geven! Maar dat zal onze boswachter Nick niet doen.

De excursie met de boswachter is bedoeld voor jeugdleden van het IVN, maar belangstellenden kunnen altijd een keer mee. Neem hiervoor contact op met Stefanie van Heck (06-46789989). Voor meer informatie over het Jeugd IVN.

Algemene informatie

zondag 7 augustus 2022 - 10:00 tot 12:00
Extra Informatie: 

Vertrek : het monument hoek Vlaamseweg / Lange Bleek
Van : 10.00 tot 12.00
Info : Stefanie van Heck (06-46789989)