Heeze Leende
Natuur
Op
zondag18mrt201814:00

Wandeling Spinsterberg:

“Waar wilde zwijnen wonen”

Het gebied van de Spinsterberg is een zeer afwisselend gebied met open heidevelden en bijzondere vennetjes, omliggende bossen en een ecoduct. Dit gebied is de laatste jaren ook het terrein geworden waar wilde zwijnen rondstruinen. De kans dat je ze overdag ziet is niet erg groot, maar de sporen zijn overal aanwezig, bijvoorbeeld afdrukken van poten, omgewoelde grond en haren aan de bomen. Al met al zeker de moeite waard om er regelmatig eens een kijkje te gaan nemen. Dat kan op zondag 18 maart onder leiding van natuurgidsen van het IVN. Vertrek om 14.00 uur vanaf parkeerterrein/poolplaats Jagershorst. Deelname gratis.

Het wild zwijn is het meest voorkomende lid van de familie der varkens. Het is een krachtig zoogdier. Het volwassen mannetje kan tot 200 kg wegen en bijna 2 meter lang zijn. Wilde zwijnen zijn alleseters. Er zijn zelfs meldingen van hertenkalveren die ten prooi vielen. Ze leven in kleine groepen, “rotten” genaamd. Vanaf 8 maanden kunnen jonge zeugen geslachtsrijp zijn. Ze krijgen maximaal 12 jongen per worp. De laatste tijd komen ze steeds meer voor in Brabant en vooral in onze omgeving, ook op de Spinsterberg.

De Spinsterberg is een hooggelegen en licht heuvelachtig gebied dat behoort tot de Valkenhorst. Het bestaat uit naaldbos, dat deels op stuifzand is aangeplant. Verder is de heide enkele jaren geleden van veel vliegdennen ontdaan, waardoor een aantal vennen weer vrij in de open ruimte kwamen te liggen. In deze vennen komt onder meer de speerwaterjuffer voor, een internationaal bedreigde libelle-soort. Sinds enkele jaren grazen er Schotse Hooglanders. Het gebied is eigendom van Brabants Landschap.

Een wandeling in het gebied waar de wilde zwijnen wonen is een belevenis die u niet mag missen! Het is een wandeling voor het hele gezin.

Voor een overzicht van alle wandelingen zie de website:

www.ivn.nl/heeze-leende

Algemene informatie

zondag 18 maart 2018 - 14:00
Locatie: 
parkeerterrein/poolplaats Jagershorst.
Valkenswaardseweg 44,
5595 XB Leende
Nederland
Google Maps image