Heeze Leende
Kind & Natuur
Op
zondag16jan202210:00

Speuren naar sporen met het Jeugd IVN

Wat zou het spannend zijn als we tijdens een winterwandeling oog in oog komen te staan met een wild zwijn of een ander wild dier: een hert dat over het pad springt, een uil die roerloos in een boom zit of een haas rennend door het veld. Het zou zomaar kunnen bij de speurtocht van het Jeugd IVN afd. Heeze-Leende op 16 januari bij de Spinsterberg.

Helaas laten de dieren zich meestal niet graag zien. Wel kan je erachter komen wélke dieren er precies in de omgeving rondstruinen, want dierensporen zijn wel gemakkelijk te vinden.

spoor hertBij sporen denk je misschien aan pootafdrukken, maar er is zoveel meer.Een spoor is alles wat een dier achterlaat als het ergens is geweest. Als je goed rondkijkt zie je overal sporen. Wat denk je van haren die aan het prikkeldraad zitten. Is hier een vos langs geweest? Als je een deel van een gewei zou vinden, dan weet je wel wat hier voorbij is gekomen.

Poep, ook zoiets: ieder dier heeft zijn eigen uitwerpselen waaraan je ze kan herkennen. Nog meer sporen: een dennenappel die aangevreten is, een braakbal van een uil, overblijfselen van nesten, veren, prooiresten, slaapplaatsen, het “huis” van een dier zoals een spinnenweb of een molshoop. Er zijn meer diersporen dan je denkt!

spoor wild zwijn

Ga daarom mee speuren naar sporen van dieren met de gidsen van het IVN en ontdek welke dieren je niet ziet maar er wel degelijk zijn! Het zou helemaal mooi zijn als er een beetje sneeuw lag.

De speurtocht is alleen voor jeugdleden van IVN Heeze-Leende, maar je kan altijd een keer mee om te kijken of je het leuk vindt om lid te worden. Heb je belangstelling neem dan contact op met Stefanie (06-46789989) of via de mail jeugd-ivn@ivnheezeleende.nl

De speurtocht op 16 januari bij de Spinsterberg duurt van 10 tot 12 uur. We verzamelen op de parkeerplaats van Pannenkoekenhuis De Clown aan de Valkenswaardsweg in Leende. Kijk hier voor meer informatie over het Jeugd IVN afd. Heeze-Leende.

Algemene informatie

zondag 16 januari 2022 - 10:00 tot 12:00
Extra Informatie: 

Parkeerplaats van Pannenkoekenhuis De Clown
Valkenswaardsweg Leende