Heeze Leende
Natuur
Op
zondag20nov202214:00

Proef de herfst in de Meelakkers

Herfst in de Meelakkers. Dan denk je aan goudkleurige bomen en de geur van paddenstoelen. En een mooi verhaal van de natuurgidsen van het IVN daarbij! Gelukkig kan iedereen dat meemaken tijdens de publiekswandeling voor het hele gezin op zondag 20 november. Het vertrek is om 14.00 uur vanaf de Huisvenseweg, 2e fietspad.

Een wandeling door de Meelakkers is in ieder jaargetijde mooi, maar vooral in de herfst. “De Meel” is een landschap dat zich leest als een sprookje: mistige bossen, geheimzinnige vennen en onverwachte ontmoetingen. Wilde zwijnen? Het zou zo maar kunnen. De kans dat je ze overdag ziet is niet erg groot, maar de sporen zijn overal aanwezig.

De Meelakkers was een oud gehucht en een landbouwgebied dat rond 1900 weer grotendeels aan de natuur is teruggegeven. Aan het nog steeds intacte dorpspleintje stonden eens een vijftal boerderijen. Erg rijk waren de boeren die hier leefden niet. “Meel” komt van “malus” en dat betekent slecht, arme grond dus (“Oefels” betekent overigens hetzelfde). De mensen en de huizen zijn verdwenen maar hun sporen zijn nog overal zichtbaar o.a. in de hoogteverschillen in het landschap, ontstaan doordat het akkerland opgehoogd werd met stalmest. In De Meel kun je mooi de evolutie van een landschap zien: van natuur, via cultuur weer terug naar natuur. Een uniek gebied, zo dicht bij huis en zeker de moeite waard om er eens een kijkje te gaan nemen.

Meer informatie over de publiekswandelingen

Algemene informatie

zondag 20 november 2022 - 14:00
Extra Informatie: 

vertrek14.00 uur
Huisvenseweg, 2e fietspad.