Heeze Leende
Natuur
Op
donderdag24feb202220:00

Op zoek de naar ongerepte natuur van Zuid-Afrika

Dit is een bericht voor speurneuzen, nieuwsgierigen en avonturiers. Op donderdag 24 februari geeft Ivo Rothuizen een lezing in ’t Perron over de natuur van Zuid-Afrika in al zijn wonderlijke verschijningsvormen. Het verslag van de reis begint om 20.00 uur in de Grote zaal. Vantevoren kunnen kaarten voor de lezing worden gereserveerd.

Ooit wemelde het in Zuid-Afrika van kuddes hoefdieren van giraffen tot antilopen. Al deze grazers moesten wijken voor akkerbouw, veeteelt en de jacht. Het bijna uitgeroeide wild weet zich nu nog te handhaven in diverse natuurreservaten.

ibisEen flink deel van die fauna bestaat uit soorten, die alleen maar in Zuid-Afrika voorkomen. Via uitgestrekt savannegebied in het noorden gaat de reis naar de halfwoestijn in het zuiden. Vanuit het binnenland door de Drakensbergen naar de kust van de Indische oceaan en weer het binnenland in. Het is vroeg in het voorjaar dat Ivo zijn reis begint. Dat houdt in dat er met name in het Krugerpark nog maar weinig bloeiende planten te vinden zijn.

aloeTijdens het einde van de droge tijd dragen veel bomen en struiken nog geen blad. Voordeel daarvan is dat daardoor bepaalde roofdieren en grote planteneters wel eerder waarneembaar zijn in hun leefgebied.

De lezing geeft een mooi beeld van het landschap en de diversiteit van met name zoogdieren en vogels in een aantal uitgestrekte natuurparken. Biologische en ecologische achtergronden van de aanwezige soorten komen aan bod, evenals de geografie en geologie van het leefgebied van plant en dier. Het verklaart ook de hoge biodiversiteit ter plaatse.  

Heb je interesse in een avontuur? Ga dan mee op safari over de velden van de savanne, doorkruis de indrukwekkende Drakensbergen en verneem meer over de biologie en ecologie van de bewoners van de Zuid-Afrikaanse vlakten.

Ivo Rothuizen heeft biologie en milieukunde gestudeerd en heeft lange tijd lesgegeven op het Strabrechtcollege in Geldrop. Hij is actief lid van verschillende werkgroepen van IVN Heeze-Leende en KNNV-afdeling Eindhoven. Ivo geeft regelmatig boeiende lezingen, die goed bezocht worden.

De toegang is gratis. VOL=VOL.

Kaarten voor de lezing kunnen worden gereserveerd via t' Perron.

Algemene informatie

donderdag 24 februari 2022 - 20:00
Extra Informatie: 

’t Perron
Aanvang 20.00
Grote zaal
De toegang is gratis. VOL=VOL.