Heeze Leende
Natuur in de Buurt
Op
zondag15jul201814:00

Met het IVN op zoek naar oude zandpaden en karresporen

Op zondag 15 juli is er om 14.00 uur een IVN-wandeling door Kloostervelden en bij Providentia. Hoewel er veel veranderd is kunnen we nog steeds de zandpaden en karresporen van vroeger zien. Plaats van vertrek: bij rotonde Albertlaan (Sterksel) rechtsaf richting Informatiecentrum. Vóór Infocentrum parkeerterrein aan de rechterkant (Berkenlaan). De wandeling duurt zo’n 1,5 uur.

Aan de rand van het voormalig Peelven ligt Kloostervelden. Een dorp in een dorp waar bewoners samen met patiënten van Kempenhaeghe wonen te midden van het oude klooster met prachtige bomen en een nieuw ingericht landschap.

De geschiedenis van Kloostervelden/Providentia gaat terug naar 1919 toen de broeders in Sterksel een terrein kochten voor de stichting van een nieuw verpleegtehuis voor epileptici. In 2006 kwam Providentia met een plan om driehonderd woonhuizen op het terrein te bouwen. Het instellingsterrein werd toen omgedoopt tot Kloostervelden, een nieuwe wijk binnen de gemeente Heeze-Leende.

Sindsdien is het een dynamisch gebeuren. Er wordt niet alleen gebouwd maar ook wordt terrein weer teruggegeven aan de natuur, zoals weiden waar de natuur in hoog tempo de regie weer overneemt. Wat opvalt is dat er op het terrein zelf veel verschillende bomen staan zoals eiken, Amerikaanse eiken, een prachtige beukenlaan, hazelaars, verschillende naaldbomen en een laan van jonge lindes. Er is veel bedrijvigheid maar als je het bos inloopt ben je plotseling in een andere wereld. Het natuurgebied bestaat uit een bosje en een open gebied. Het open gebied heeft een poel, die als retentiebekken functioneert voor het hemelwater dat uit de wijk komt. Het is een mooi watertje omzoomd met riet. Aan het einde van het bosje heb je uitzicht op wat eens het Turfven was, maar wat in het begin van de 20e eeuw ontgonnen is tot landbouwgrond. Het open gebied is interessant voor vogels en als je geluk hebt dan zie je reeën oversteken.

Kortom een erg gevarieerde wandeling met voor elk wat wils. Deelname aan de wandeling is gratis.

Algemene informatie

zondag 15 juli 2018 - 14:00 tot 16:00