Heeze Leende
Vogels
Op
woensdag12feb202020:00

Lezing over kraanvogels, anders bekeken

Op woensdag 12 februari houden Cor en Annelies Huijgens een lezing over kraanvogels, vanuit een ander licht bekeken dan gewoonlijk. De lezing wordt gehouden in het IVN-gebouw, De Sleutelbloem, Strabrecht 14 in Heeze en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De ruimte is vanaf 19.30 uur open. Kom op tijd, want vol is vol!

Cor en Annelies Huijgens geven aan de hand van prachtige foto’s een andere, originele inkijk in het leven van de kraanvogel. Wellicht is de kraanvogel de meest gerespecteerde vogel ter wereld. Als je in het Koninkrijk Bhutan (Himalaya) een kraanvogel doodt, staat dat gelijk aan moord. Van geheel Azië tot en met Rusland, Scandinavië en Duitsland worden kraanvogels met respect behandeld. In China wordt nog steeds tijdens een huwelijksvoltrekking, de kraanvogel als voorbeeld gesteld voor huwelijkse trouw en zorgzaamheid voor elkaar. In Duitsland zijn kraanvogels “Vögel des Glücks”. In onze streken staat de kraanvogel in de heraldiek voor een waakzame en rechtvaardige overheid.

Kraanvogels hebben een  bijzondere plaats in oude verhalen, sages en Griekse mythologie. Was de biologische kennis over Euro-Aziatische kraanvogel tot de jaren 50 van vorige eeuw nog zeer beperkt, nu is dat gelukkig anders. Het gaat goed met de kraanvogel in Europa.

Cor en Annelies Huijens hebben op hun vele reizen door Europa kennis gemaakt met de kraanvogel in al zijn verschijningsvormen. Daarmee is een passie geboren voor deze mysterieuze vogel met zijn vele verhalen.

De meeste kraanvogels broeden in de toendra en taiga van Noorwegen tot aan China over een enorm groot gebied. De dichtst bijzijnde broedplaats van de kraanvogels is Zweden. Duizenden mensen komen elk jaar bijeen om te kijken naar het dansen van de kraanvogels. In het najaar is in een gebied ten noordwesten van Berlijn één van de grootste slaapplaatsen tijdens de najaarstrek. Bij zonsopkomst zie je soms wel 100.000 kraanvogels vertrekken. In Nederland zullen we die aantallen niet halen. 

Over Cor Huijgens is geboren in Asten. Hij heeft aan vele SOVON vogelatlassen meegewerkt als waarnemer. Binnen de natuurbeweging is hij actief geweest in de Brabantse Biesbosch en als wadwachter o.a. op Texel. Samen met zijn vrouw Annelies is hij nu nog actief in het geven van lezingen over zijn favoriete vogel, de Grus Grus, oftwel de kraanvogel.

Algemene informatie

woensdag 12 februari 2020 - 20:00 tot 22:00
Extra Informatie: 

12 februari
De Sleutelbloem, Strabrecht 14 Heeze
Begint 20.00 uur. De ruimte open vanaf 19.30 uur
De toegang is gratis.