Heeze Leende
Kind & Natuur
Op
zondag21nov202110:00

KIds op paddenstoelenjacht

Zondag 21 november gaat de jeugd van IVN Heeze-Leende op zoek naar paddenstoelen in de Herbertusbossen. Het duurt van 10 tot 12 uur. We vertrekken vanaf de parkeerplaats bij Crematorium Heeze.

We kennen allemaal het liedje “Op een grote paddenstoel”. Inderdaad, rood met witte stippen en kabouter Spillebeen. Dat dit over de Vliegenzwam gaat weet iedereen. Maar wist je ook dat die stippen er bij een stevige bui afregenen? Raar, maar waar.

Overal schieten in de herfst paddenstoelen uit de grond, in allerlei vormen en kleuren. De ene dag zie je niets en de volgende dag zijn ze er plotseling, vooral als het lekker vochtig is en nog een beetje warm. Vroeger wisten de mensen niet waar paddenstoelen vandaan kwamen. Ze dachten dat als heksen in de rondte dansten dat er dan een kring van paddenstoelen kwam, de heksenkring. Of ze dachten dat de duivel een ei had weggelegd, vermomd als paddenstoel: het duivelsei. Dat zou gebakken worden in de heksenboter, ook een bijzondere paddenstoel. Het lijkt wel een sprookjesbos! Bij ons in het bos groeien paddenstoelen met de meest wonderlijke namen. Heb je wel eens gehoord van het sneeuwzwammetje, het fluweelpootje of het papegaaizwammetje? Je komt ze hier allemaal tegen, gewoon langs het pad!

Paddenstoelen zoeken is altijd leuk. Echt zoeken hoeft niet eens, je ziet ze overal om je heen. Ook op plekken waar je ze misschien niet verwacht. Op poep bijvoorbeeld, op dood hout of zelfs in bomen. Sommige kan je heel goed ruiken als je in het bos loopt.

Paddenstoelen zijn een beetje geheimzinnig. Wat weet jij eigenlijk van paddenstoelen? Je kent ze natuurlijk als champignons op de groenteafdeling, maar het zijn geen planten. En ook geen dieren, maar schimmels. Wat is hun rol in de natuur? Zijn ze alleen maar mooi of zijn ze ook gevaarlijk...?

Dat, en nog meer, kom je te weten als je op pad gaat met de gidsen van het Jeugd IVN afdeling Heeze-Leende op 21 november.

De Herbertusbossen zijn een echt paddenstoelenparadijs. Wist je dat er wel 5000 soorten paddenstoelen in Nederland groeien? Welke spot jij allemaal? Geef je op via onze website en ga lekker struinen met ons.

Tip: neem een spiegeltje mee, dan kan je de paddenstoelen aan de onderkant bekijken en zie je welke soort het is: een plaatsjeszwam of een gaatjeszwam. En je kan de kleur van de sporen zien. 

Dit is de laatste activiteit van het Jeugd IVN waar iedereen gratis aan mee kan doen. Vanaf 1 januari zijn de activiteiten alleen voor jeugdleden van IVN Heeze-Leende.

Aanmelden voor de paddenstoelenexcursie kan via de onderstaande knop.

Aanmelden paddenstoelenexcursie

Algemene informatie

zondag 21 november 2021 - 10:00 tot 12:00
Extra Informatie: 

Van 10 tot 12 uur.
Vertrek parkeerplaats bij Crematorium Heeze