Heeze Leende
Natuur
Op
zondag18aug201911:00

IVN aanwezig op 21e Strabrechtse heidedag

Op zondag 18 augustus wordt de 21e Strabrechtse heidedag georganiseerd van 11 tot 16 uur. Dit jaar is het thema “Boeren op de heide”. Ook IVN Heeze-Leende zal weer actief zijn op deze dag. Zoals gewoonlijk verzorgen we demonstraties heide plaggen en geven we rondleidingen in de heide- en insectentuin. Verder is er een informatiekraan en zijn er activiteiten voor de kinderen. Fameus is ondertussen het zogenaamde “Jenga-spel” dat in IVN-stand aanwezig zal zijn en verder kunnen de kinderen je knutselen met natuurlijke materialen. 

Thema “Boeren op de heide” 

Het thema van dit jaar, “Boeren op de heide”, is gekozen vanwege het feit dat de heide eigenlijk een product is van een cultuurhistorisch landbouwsysteem. Daarom is op de heidedag een mobiele houtzagerij is aan het werk en bewerken ploegende trekpaarden de akkers bij De Plaetse. Verder zijn er weer diverse natuur- en streekorganisaties aanwezig. Voor kinderen is er ook veel te beleven. 

En “last-but-not-least”: de paars bloeiende struikheide!

Demonstraties 

Altijd al willen weten hoe een herder zijn schapen hoedt? Neem dan een kijkje bij de demonstratie van de schaapsherder van Stichting Het Kempisch Heideschaap met zijn schaapskudde van 350 schapen, die plaats vindt om 11.30, 13.00 en 15.00 uur achter de schaapskooi. Ook worden er oude ambachten gedemonstreerd zoals mandenvlechten, honing- en kaasmaken. Op de groene braderie    foto Erik van Asten  zijn tientallen natuur- en streekorganisaties aanwezig zoals Brabants Landschap, Wereld Natuur Fonds, Imkers en houtbewerkers.

schapen

Foto: Erik van Asten

Kinderactiviteiten 

Bij de heidegidsen van Staatsbosbeheer kun je kinderactiviteitdiverse heideschaapjes in elkaar knutselen, geschminkt worden op de touwbrug beklimmen. Een workshop vachtvilten met authentiekewol van de heideschapen kan bij Kempenhaeghe, waar ook een winkeltje is ingericht met leuke eigen gemaakte spulletjes.

Fietsexcursies 

Boswachter Erik Schram en Ian Deeben delen hun kennis tijdens een gratis fietsexcursie over de Strabrechtse heide van een uur. Start: 12.15 en 14.00 uur bij de informatiewagen van Staatsbosbeheer. Er zijn 18 leenfietsen beschikbaar en aanmelden kan bij de informatie stand van Staatsbosbeheer.

Organisatie

De Strabrechtse Heidedag wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met IVN Heeze-Leende. De toegang is gratis. Parkeren kost €2 en is mogelijk aan de grote parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan De Rul. Of spaar het milieu en kom met fiets of trein (20 min. lopen vanaf station Heeze).  

Algemene informatie

zondag 18 augustus 2019 - 11:00 tot 16:00