Heeze Leende
Klimaat
Op
woensdag14sep202219:45

Flitscursus IVN over “Weer: wolken, wind en water”

Iedereen kent wel het gezegde “Morgenrood, water in de sloot”. In Brabant zeiden de mensen vroeger ook “Vandaag skùpkes, mèirge drùpkes”. Skùpkes, schapenwolken. Maar brengen schapenwolken en morgenrood inderdaad regen zoals wordt gezegd? Wat weten we eigenlijk van het weer? Hoe ontstaat weer eigenlijk en hoe lees je een weerkaart? Zon, wolken, wind en regen: iedereen weet wel een beetje hoe dat werkt. Toch valt er nog een hoop te ontdekken! Wat zie je bijvoorbeeld in de wolken die voorbijtrekken? Waarom waait en draait de wind? En is ie soms zacht en soms hard? Het waarom van het weer is soms lastig te voorspellen, zelfs met onze moderne technieken.

Om meer te weten te komen over het weer heeft het cursusteam van IVN Heeze-Leende een luchtige, korte cursus samengesteld over het weer. De cursus wordt in september gehouden en bestaat uit één inleidende lesavond en twee interactieve lesochtenden.

Deze lesavond is op woensdag 14 september van 19.45 tot 22.00 uur in het Protestants Centrum, Julianalaan 1, te Heeze. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. Op deze avond verzorgt Gerard Sturkenboom van de Sint Victormolen in Heeze een inleiding op de weerkunde. Als er iemand is die veel van wolken en wind weet dan is het wel molenaar Gerard Sturkenboom met zijn ruim 40 jaar ervaring.

De twee lesochtenden zijn op zondag 18 en 25 september van 09.00 tot circa 12.00 uur. De eerste lesochtend is bij de molen Sint Victor, Leenderweg 14 in Heeze, waar de molenaar meer vertelt over het “lezen” en voorspellen van het weer. Bij de tweede bijeenkomst verzamelen we op de parkeerplaats Natuurpoort de Plaetse aan de Rul in Heeze, waarna het waterbergingsgebied van de Kleine Dommel bezoeken. We kijken omhoog naar wolken en wind. Maar ook omlaag, naar het water in de laaglandbeek en de invloed van regen (en droogte) op het beekdal.

Wil je in korte tijd meer te weten komen over het weer dan is dit de ideale gelegenheid.

De cursus is monteel volgeboekt.

Algemene informatie

woensdag 14 september 2022 - 19:45 tot zondag 25 september 2022 - 12:00
Extra Informatie: 

Woensdagavond 14 september: Lezing door Gerard Sturkenboom van 19.45 - 22.00 uur
Zondagochtend 18 september: 1e excursie van 9.00 – 12.00 uur bij St. Victor molen in Heeze
Zondagochtend 25 september: 2e excursie van 9.00 – 12.00 uur bij Natuurpoort Plaetse in Heeze
Plaats lezing: Protestants Centrum, Julianalaan 1, Heeze
Aanvang: 19:45 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19:30 uur.
De cursus kost € 20,- per cursist (IVN-leden € 17,50) inclusief koffie/thee op de lesavond.