Heeze Leende
Insecten
Vanaf
dinsdag13mrt201820:00

Cursus Wilde Bijen door Pieter van Breugel

Het geheime leven van de slobkousbij, bijenwolf en andere bijen en wespen in jouw tuin

Ken jij de slobkousbij, pluimvoetbij, bijenwolf of schoorsteenwesp? Met wat mazzel zitten ze gewoon bij jou in de tuin! Ga op zoek en ontdek deze en andere bijen en wespen. Er zijn honderden soorten in Nederland en ze steken lang niet allemaal! Kenner Pieter van Breugel vertelt met passie over hun leven: de prachtige nesten, de ups en downs, over eten en gegeten worden, over de bijtjes en de bloemetjes. Hij leert je hoe je nog meer kunt genieten van bijen en wespen met de juiste bloemen en een insectenhotel in je tuin. Want Pieter van Breugel is de Nederlandse expert op gebied van insectenhotels en de schrijver van het prachtige boek ‘Gasten van bijenhotels’.  
Deze bijzondere voorjaarscursus over bijen en wespen wordt georganiseerd door de Cursuswerkgroep IVN Heeze-Leende in het kader van haar veertigjarig bestaan. De cursus wordt verzorgd door bijenkenner, auteur en fotograaf Pieter van Breugel en bestaat uit drie lesavonden (13, 20, 27 maart) en twee excursies (7 en 28 april). De lesavonden vinden plaats in het IVN-gebouw, De Sleutelbloem, in Heeze. 

Aanmelden
We hebben plaats voor een beperkt aantal cursisten, dus meld je snel aan bij Ineke Thijs, tel. 040 226 4191 of 0629 454 862 email antine.thijs@outlook.com. Kosten EUR 37,50.

Op dit moment is er geen inschrijving meer mogelijk voor de cursus Wilde Bijen van Pieter van Breugel. De cursus zit vol.

 

Er is meer dan honingbijen en limonadewespen
In Nederland zijn honderden soorten bijen en duizenden soorten wespen. Ze leven in volken maar veel vaker alleen. Ze veroorzaken geen overlast, ze steken zelden of nooit en daarom ken je ze niet. Ze dragen namen als metselbijen, behangersbijen, graafwespen, sluipwespen, zaagwespen, urntjeswespen enz. Ze zitten gewoon in jouw tuin, in de berm of op de hei. Als je er oog voor krijgt zie je ze opeens overal! En onze gastdocent heeft er oog voor. Hij bestudeerde en fotografeerde bijen en wespen op de intiemste momenten. In de cursus deelt hij intrigerende, grappige en ontroerende beelden en zijn kennis van het geheime leven en gedrag van bijen en wespen.

Bijen en bloemen 
Honingbijen maar ook wilde bijen zijn voor ons van levensbelang omdat ze zorgen voor de bestuiving van veel planten en gewassen. Sommige bijtjes zijn echte specialisten en helemaal aangepast aan één soort bloem. De prachtige foto’s van Pieter van Breugel brengen ook dat treffend in beeld. Maar de rijkdom aan bloemen is enorm afgenomen. Geen wonder dus dat het slecht gaat met de bijen. We kunnen ze helpen door een bloemrijke omgeving te scheppen of in stand te houden. Door met beleid te wieden, maaien of spuiten. Door een beetje begrip en minder schrik voor ze te hebben. 

Zin en onzin van bijenhotels
Insectenhotels zijn hot. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn verkrijgbaar bij tuincentra en dierenspeciaalzaken. Het is ontzettend jammer dat veel van deze (vaak dure) hotels met beperkte kennis van zaken worden gemaakt. In deze cursus laten we zien hoe het beter kan en hoe je heel eenvoudig zelf een echt vijfsterrenhotel maakt! Een bijenhotel in je tuin – groot of klein – is niet alleen nuttig voor bijen en wespen maar ook een mooie plek om hun fascinerende gedrag te bestuderen.

Algemene informatie

dinsdag 13 maart 2018 - 20:00 tot zaterdag 28 april 2018 - 20:00
Extra Informatie: 

IVN-gebouw, De Sleutelbloem, in Heeze.

Contactpersoon: 
Ineke Thijs