Heerlen
Natuur in de Buurt
donderdag16apr2020

Natuur in de stad

Het Aambos is een oud hellingbos in het centrum van Heerlen. Het is een overblijfsel van een vroeger veel verder oostwaarts uitstrekkend natuurgebied dat één geheel vormde met het Kappelenbos en het Imstenraderbos. door stadsuitbreiding is een groot gedeelte van de bomen gerooid.

Het parkgebied is ongeveer 45 hectare groot en ligt op de noordhelling van het Caumerdal langs de bovenloop van de Caumerbeek. Voor de Heerlenaar van nu een geliefde, vooral stille plek om midden in de stad van de natuur te kunnen genieten. Voor de oudere inwoners een plek van herinnering aan het paviljoen met muziekkiosk en een dansvloer. Kinderen kunnen genieten van het dierenpark en de toegang, met het kunstwerk Romeinse Poort (1987) van Raf Verjans bij de Groene Boord, nodigt uit tot een wandeling door het bos.

Het bos ligt op een lemige lössbodem en behoort tot de categorie oud bos van het eikenhaagbeukenbostype. Op de tranchotkaart uit 1805 is het Aambos herkenbaar. Daarop staat ook de bestaande holle weg, de oude verbindingsweg tussen Heerlen en Kerkrade, die vroeger de Roderweg en later de Kerkaderweg heette. Over de holle weg loopt een brug, (1920, vernieuwd in 2011) naar een beukenbos. Deze brug is karakteristiek voor het Aambos en op veel ansichtkaarten te zien.

Fraai aanzicht zijn hier de boomwortels waartussen de leemachtige lössgrond is uitgespoeld. De bomen, vooral eik en beuk, bepalen de vegetatie met in het voorjaar een kleurrijke onderbegroeiing van onder andere daslook, bosanemonen en gewone salomonszegel.