Wandel- en fietsroutes

Speciaal voor mensen die zijn geïnteresseerd in historische -, natuur- en andere weetjes over het gebied waarin ze zich bevinden, heeft het IVN Haaksbergen vier wandelroutes en
zes fietsroutes ontwikkeld. De wandelroutes starten vanaf een parkeerplaats aan de rand van het betreffende wandelgebied. De fietsroutes hebben doorgaans De Markt als vertrekpunt.
Routebeschrijvingen zijn – mede dankzij sponsoring van de Rabobank - voor een gering bedrag te koop bij de plaatselijke VVV aan de Blankenburgerstraat 40.


Vier wandelingen

Twee wandelingen hebben de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Niekerkerweg als beginpunt.

Wandelroute no. 1

De ‘Lionswandelroute’  is te herkennen aan de witgekopte palen. Sommige ervan hebben een nummer dat verwijst naar achtergrondinformatie in de routebeschrijving.

Wandelroute no. 2

Volgt u de wandeling ‘Dwars door het Haaksbergerveen’ dan komt u langs plekken waar zeldzame planten groeien.

Wandelroute no. 3

Parkeerplaats ‘De Ronde Bulten’ aan de Buurserstraat is het uitgangspunt van de wandelroute ‘Buurserzand’, die een lange (7,5 km.) en een korte variant (4,5 km.) kent.

Wandelroute no. 4

De ‘Bomenwandeling Park Groot Scholtenhagen’  is vervat in een boekwerkje. U wandelt binnen 2,5 kilometer langs 22 bekende en minder bekende boomsoorten in het park, welke allemaal zijn afgebeeld en beschreven. Ook komt u historische, symbolische en andere verrassende aspecten van bomen aan de weet.


Zes fietsroutes

Natuurgebiedenfietsroute no. 1

Deze 25 km lange route is een aanrader voor iedereen die in vogelvlucht kennis wil maken met de belangrijkste natuurgebieden die Haaksbergen rijk is.

Euregioroute no. 2

De naam zegt het al: deze route (33 km) gaat door het Nederlands-Duitse grensgebied. Halverwege doemt de bekende uitspanning de Haarmühle op, waar het goed toeven is. De route voert u langs de prachtige zuidkant van Haaksbergen. De terugtocht gaat door het Witte Veen en het Buurserzand.  

Buurserbeekfietsroute no. 3

In deze betrekkelijk korte fietsroute (21 km) staat de Buurserbeek centraal, die in lang vervlogen tijden dwars door Haaksbergen stroomde. Dankzij herinrichting heeft de ooit gekanaliseerde beek op sommige plaatsen weer een meanderend karakter gekregen.

Buurtschappenroute no. 4

De ‘Buurtschappenroute’ voert u door de buurtschappen Holthuizen, Eppenzolder, Stepelo, Honesch Langelo en Brammelo. Deels bebouwd met nieuwe woningen, deels agrarisch landschap met historische kenmerken.

Monumentaal Groen no. 5

In samenwerking met de Historisch Kring Haaksbergen is deze 29 kilometer lange fietstocht tot stand gekomen. Het is een mix van monumentaal groen en cultuurhistorie. Let op: deze route start niet vanaf het marktplein, maar bij windmolen ‘De Korenbloem’ aan de Fazantstaat.

Rondje Buurse no. 6

Vanaf De Markt fietst u via de landschappelijk interessante zuidkant van Haaksbergen richting Buurse. Een hooggelegen esdorp met een lange bewoningsgeschiedenis. Via het Hegeveld en het Rietschot / Buurserzand belandt u weer in het Haaksbergse dorpshart. Dan heeft u ongeveer 34 kilometer afgelegd.

────────────────────────────────────────────────────
[^]