Haaksbergen
Landschap
vrijdag15feb2019

Verslag winterwandeling Het Lankheet, 10 februari 2019

Ondanks het druilerige weer zijn er toch nog 10 belangstellenden op deze wandeling afgekomen.

Onder het geroffel van de grote bonte specht en het vrolijke gezang van enkele vinken, verzamelen wij ons op de parkeerplaats bij de Veddersbrug. Na het voorstellen van de gidsen wordt de geschiedenis van het landgoed  uit de doeken gedaan met daarbij de grote invloed van de nazaten van de familie Van Heek. De snelstromende Buurserbeek wordt overgestoken, waarna de toekomstplannen van de beek door Remy uit de doeken worden gedaan (aanleg van een zogenaamd retentiegebied, het deels herstellen van de oude beekloop, als ook het vervangen van de inmiddels gesloopte brug (foto onder).

P2100007.JPGP2100002.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de wandeling wordt veelvuldig stil gestaan bij alles wat groeit en bloeit. Van de in bloei staande Hazelaar, de Douglasspar, Fraai haarmos, Rankende helmbloem, Bitterzoet tot zowel de Gele als de Zwarte trilzwam (foto boven).
Zelfs de Kleine voorjaarsspanner (nachtvlinder) bleef niet onopgemerkt.

 

Bij de markelandweer aangekomen wordt over het belang ervan in vroeger tijden, alsmede het herstel, verteld. Middels een video is er uitleg over het gebruikte vlechtwerk (foto’s onder)

P2100009.JPGP2100011.JPG

 

 

 

 

 

 

Een bewijs van het herstellend vermogen van de natuur treffen we aan bij een ingegroeid bord: nog even en alle sporen zijn gewist (foto onder).

P2100014.JPGP2100015.JPG

 

Dankzij de door Marina meegebrachte audiotechniek zijn we in staat om de middelste bonte specht te zien, nadat hij door het kenmerkende gezang zijn aanwezigheid heeft verraden.

De Noorse schuur van boerderij “De Oppasser” krijgt vanuit de verte alle aandacht (foto boven).

 

Op de terugweg nog even stilgestaan bij het bijzondere Dubbelloofvaren (foto onder).

P2100017.JPGP2100019.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Bij de markante aanwezigheid van de Zwarte els als onderdeel van het broekbos (foto boven) wordt nog even een koppeling gelegd naar de sage van Goethe’s Erlkönig.

Bij terugkomst blijkt de kofferbak van Remy’s auto omgetoverd tot een heuse koffiebar, waar nog even wordt nagepraat en foldermateriaal wordt uitgedeeld.
Rest ons iedereen te bedanken voor hun inzet, waardoor het een gezellige en informatieve wandeling is geworden.

 

Hans Westerik en Harry Maathuis.