Haaksbergen
Landschap
woensdag25jul2018

Verslag Landschapenfietstocht IVN 22 juli 2018

Na voldoende publiciteit ruim 20 deelnemers ’s ochtends in de zon bij de kerk in Rietmolen (sinds 1999 een rijksmonument).  Enkelen voor het eerst bij een IVN activiteit. Er was door Remy Remmelts, met advies van Co Verhage, een mooie tocht uitgezet.

Allereerst door het Koeweidengebied, een van oudsher moerassig gebied, waar vroeger de bewoners tegen vergoeding 2 runderen mochten weiden. Tegenwoordig is dit gebied, waarin ook het vroegere buitenzwembad, teruggegeven aan de natuur en vooralsnog met succes geschikt gemaakt als leefgebied voor de boomkikker. Tijdens het voorfietsen op zaterdag met Remy en Co mijn eerste boomkikker “live” gezien, nu de kans alle deelnemers hierin te laten delen.

boomkikker                      Boomkikker op een braamstruik     © Gerard in het Veld


Verder door het Needse Achterveld. Niet het natuurgebied, één van de laatste natte heide gebieden, maar door de omgeving. Co attendeerde ons op het “Laarzenpad” ofwel de “gele paaltjes route”, een mooie wandeling.

Na Geesteren was het tijd voor koffie bij Theehuis ”De Busker”. In 2009 begonnen door Kevin en Ashley Rhebergen, toen nog nauwelijks tiener, in de achtertuin van hun ouderlijk huis, inmiddels uitgegroeid tot een volwassen horeca gelegenheid, met allerlei mogelijkheden, van een high tea tot klootschieten. Wij deden het voor koffie/thee met heerlijk zelfgebakken appeltaart. 

Bij vertrek bleek één van de deelnemers een lekke band te hebben. Remy hielp plakken, Co en ik namen de groep alvast mee, waarbij Co onderweg ad hoc enkele leuke “bomenpraatjes” hield over de Wilg, Iep, Es e.a., om zo de achterblijvers de kans te geven aan te sluiten.

Dit lukte net voor het Twentekanaal, gegraven in 1930, enerzijds voor de aanvoer van grondstoffen voor de textielindustrie, anderzijds ten behoeve van de waterhuishouding (toen al!). Als laatst diende het tijdens de crisis als werkgelegenheidsproject. Er zijn plannen voor verdieping, echter sinds de persisterende lekkage na uitgraven van de teak naar Almelo durft geen aannemer zijn vingers aan dit project te branden en is inmiddels een nieuwe aanbesteding noodzakelijk gebleken.

Langs het kanaal fietsend kwamen we bij de plaats waar de Schipbeek onder het kanaal door gegraven is. Voor het eerst, dat ik zag, dat er vanwege de droogte actief water terug de beek in gepompt werd (uit het kanaal, maar dus uiteindelijk uit de IJssel. De Schipbeek is een kunstmatige beek, gegraven om de handelspositie van Deventer t.o.v. Zwolle te versterken. Verderop kwamen we langs de oorsprong van de Regge, eigenlijk het natuurlijk vervolg van de Buurserbeek.

We stonden nog even stil bij havezate Westerflier, in 1536 ontstaan op een strategische plek, waar de toen nog bevaarbare Regge aftakte van de Schipbeek. Via De familie Van der Sluys is het in 1854 verkocht aan Rutger Jan Schimmelpenninck, de kleinzoon van de raadpensionaris Schimmelpenninck, die een halve eeuw daarvoor het Nijenhuis had gekocht. Inmiddels grondig gerenoveerd (2008) wordt het particulier bewoond.

Iets later dan gepland kwamen we met een tevreden groep terug in Rietmolen.

 

Sytske Boomstra