Haaksbergen
Landschap
woensdag31jul2019

Verslag IVN-landschappenfietstocht

De opkomst voor deze fietstocht op zondag 14 juli was met zo’n 35 deelnemers iets groter dan vorig jaar. Door omstandigheden bleef van het oorspronkelijke gidsendrietal slechts ondergetekende, vooral fietspompbeheerder en bandenplakker, over. Gelukkig meldden zich op de valreep nog onze plantenvirtuoos Co Verhage en de net afgestudeerde landschapsgids Hans Westerik, zodat deskundige begeleiding  alsnog gewaarborgd was.

Het thema was biodiversiteit, insectenleven en  zaai- en maai(wan)beleid.

Via de Oostendorper Watermolen fietsten wij langs het kaalgemaakte deel van het Lankheet, waar de heidekoetjes zijn ingezet om nieuwe boomopslag te voorkomen. De alom aanwezige braamstruiken waren geen voorbeeld van biodiversiteit, de bermbegroeiing  was en bleef daarentegen een lust voor het oog. Een niet volledige opsomming: duizendblad, berenklauw, distelsoorten, wederik, gele lis, wilgenroosje, kattenstaart, grote springbalsemien, springzaad, braam, haagwinde, wikke en nog veel meer.

Bij de Niekerkerweg stonden wij even stil bij de veelheid aan organisaties, die allemaal op verschillende tijdstippen, maar allemaal te vroeg in het jaar, de maaibalk hanteren.Sprekend was het verschil tussen de uitgemaaide sloot en de niet-gemaaide sloot, die we later aan de Wennewickweg zagen.

 

DSC02521.JPGOp weg naar het Bijenleerpad aan de GroenePlasweg gaf Co een uiteenzetting over de speciaal voor bijen en vlinders ingezaaide bermbloemen met als soorten: bijvoet, korenbloem, boekweit, zonnebloem, mosterdzaad, kool, malva, meldeborage, guldenroede, vlasleeuwebek, wikke, witte klaver enz.

 

DSC02606.JPGOnder leiding van Erwin Lankheet van imkervereniging De Heidebloem kregen wij het een en ander te horen over de ontwikkeling van Rosinkveld naar vuilstort en uiteindelijk een schitterende plek om in rust wat te leren van de bijen. Een echte aanrader dit Bijenleerpad.

DSC02519.JPGDSC02610.JPG

 

 

 

 

 

Vervolgens langs de Duitse grens, waar wij in het land twee kraanvogels met jong konden zien.
Koffiestop in het Nivongebouw Den Broam en vandaar vanaf de oude Buurserdijk door het Janninkbos naar het
Buurserzand.

Wij troffen het dat de bioboer Martin Wijlens juist op deze zondag de 22 hectare graan , die hij ten behoeve van zijn biokoeien in dit gebied teelt, aan het oogsten was. Wij konden nu goed zien hoe hij de op zijn kosten door Chris Nijhof met insectenbloemen ingezaaide akkerranden laat staan, om van daaruit volgend jaar weer  verdere verspreiding van deze bloemen over de akker te verkrijgen.

Het echt zien is toch wat anders dan een verhaaltje! Vervolgens fietsten wij via de Steenhaarweg en de Honesch-es terug naar het IVN-gebouw, alwaar de deelnemers werden getrakteerd op een high tea met eigen gebakken taart van Ada Landman, Maria Wielens en Maureen Scholten.

 

                                                                               ■ foto's: Marcel van den Berg                                                                                                       Remy Remmelts

Remy Remmelts