Haaksbergen
Landschap
woensdag15jan2020

Verslag Historische Wandeling Witte Veen

Zondag 12 januari, de opkomst was tot onze verbazing heel goed, ong. 40 personen. We hadden de wandelaars in 2 groepen opgesplitst, de ene groep met Gerrit van de Lee en Marieke Nusmeijer en de andere groep met Hermien Lankheet en Riki Munzebrock.
Het was gelukkig droog maar, helaas liet de zon zich niet zien.

                                                                                               ■ door: Riki Munzebrock

De wandeling ging langs een paar hoogte punten die waren gerealiseerd door Gerrit Jan Pieter van Heek toen het Witte Veen nog in zijn bezit was en zeker ook punten waar Natuur Monumenten ( de huidige eigenaar) voor zorg draagt.

De wandeling begon bij het productiebos met fijn sparren die werden gebruikt voor de mijnbouw, spoorwegen enz. enz. Op dit moment huist er een kever, (de Letterzetter) die zich door de schors vreet en zo gaan bomen een langzame dood tegemoet.

20200112114742_IMG_5061~3.JPGBij de Huurnebulten staan nog de lindebomen die het bewijs zijn dat daar een Sanatorium zou worden gebouwd omdat, in die tijd de Tuberculose een groot probleem was, het is er nooit van gekomen.

De boerderij het Markslag waar G.J.P. van Heek woonde werd lang daarvoor bewaakt door Grenswachters ( de Commiezen) want het was een doorgaande route waar veel smokkelaars met hun smokkelwaar langs gingen. Sommige boeren die aan de route woonden hielpen af en toe de smokkelaars door gekleurde kleding of een melkbus neer te zetten als het veilig was. Op die manier konden zij ook van de smokkelwaar mee profiteren als beloning voor de hulp.

Bij het uitkijkt punt stonden de schotse hooglander, een sterk runderras dat het hele jaar daar rond loopt en niet bijgevoerd hoeft te worden. Vrijwilliger Jan komt 3 maal in de week kijken en tellen of alle dieren gezond en er nog zijn, en ook om het raster te controleren.

20200112105038_IMG_5049.JPGDe Rododendrons aangeplant door G.J.P. van Heek, alleen rijke mensen konden de struiken importeren, werden gebruikt voor de jacht, er konden allerlei dieren zich in schuil houden maar, ook om het gebied een parkachtig uiterlijk te geven.

Verder ging het langs het levend hoogveen dat goed bewaard moet blijven, Natuur Monumenten heeft hier dammen aangelegd om het water binnen het veen te houden zodat het niet verdroogd.

Over het vlonder pad liepen we naar het moerasbos waar, Els, Wilg en zwarte populier groeien, als er genoeg water blijft staan vallen de bomen die er niet horen, zoals, Eik, Berk en grove Den om.
 

Bij de rechte eikenlaan vertelden we dat daar de vleermuizen goed gebruikt van konden maken door heen en weer te vliegen op hun jacht naar insecten. De getopte Eiken blijven daar staan om de route van de vleermuizen te waarborgen.

Op het einde van de wandeling stond Wibo met de koffie en thee voor ons klaar, we waren ook mooi op tijd terug want, het begon te regenen. Het was een leuke wandeling met enthousiaste en leuke mensen.

 

foto's: Elke Janssen, Riki Munzebrock

 


PS, er werd gevraagd waarom er vroeger vingerhoedjes werden gesmokkeld, we hebben het opgezocht.

Niet de vingerhoedjes maar de ontwerpers ervan werden op hooiwagens gesmokkeld.
Vanaf 1756 probeerden de Zweden d.m.v. spionage achter het geheim van de vingerhoedproductie te komen. Zo lukte het Maria Theresia, Keizerin van Oostenrijk in 1763 vingerhoed ontwerpers uit Neurenberg om te kopen en verstopt in hooiwagens de stad uit te smokkelen om erachter te komen hoe Vingerhoedjes werden geproduceerd.

Vingerhoedjes waren in die tijd waarschijnlijk erg belangrijk, nu zie je ze alleen nog bij verzamelaars, of in een museum, in ieder geval de mooie van porselein, de kunststoffen vingerhoedjes zullen nog wel in menig naaimandje of doos liggen.

 

Schotse Hooglanders 1.jpg