Haaksbergen
Bomen & Struiken
maandag14jan2019

Verslag bomenwandeling park Scholtenhagen, 13 januari 2019

Het was de eerste wandeling “nieuwe stijl”, met een inleiding vooraf en de gelegenheid tot verdieping achteraf. De opkomst was niet groot, maar gezien het weer was het een meevaller, dat er überhaupt belangstellenden waren.

Na een korte inleiding door Co Verhage bleven Gerrit en Wiebo achter om de voorbereidingen te treffen voor de hartversterking na afloop. Negen deelnemers gingen, gewapend met regenjas en paraplu met Co en Fred op stap om meer te leren over de bomen in het park Scholtenhagen. Het was een gemengd gezelschap van IVN leden, gidsen, deelnemers aan de lopende cursus Landschapsgids en zelfs iemand van “buiten” het IVN.  Er was zoveel interessante informatie, dat niemand ervan wilde horen de wandeling wat in te korten.

Natuurlijk wat basiskennis  over hoe een boom groeit, hoe hij zijn voedingsstoffen gebruikt, wat hij prettig vindt en wat niet.           

Daarnaast veel weetjes over uitlopende bomenzaken, zoals -  hoe is deze soort in Nederland terecht gekomen?  – hoe is de soort aan zijn naam gekomen?  – waarvoor wordt het hout gebruikt en waarom?  - waarom doet deze boom het hier niet goed? etc etc. 

Ook was er al onverwacht veel aan de bomen te zien : de vorm van de takken, de plaatsing van de knoppen, de mannelijke en vrouwelijke vruchtjes van de els bij elkaar. 

Nat, maar tevreden konden we bij terugkomst in het IVN gebouw nog genieten van warme chocolade en glühwein en zijn er door Co nog enkele vragen beantwoord.

 

Sytske Boomstra

 

gerrit van der lee s2.JPGfoto's:  Hans Westerik en Gerrit van der Lee