Haaksbergen
Kind & Natuur
donderdag14jun2018

Veel Grintenbosch-activiteiten

Ook dit jaar komen de basisscholen weer in het Grintenbosch. Hieronder een verslag van alle activiteiten die onze vrijwilligers in 2018 tot nu toe organiseerden.

                      ■ tekst :  Hermien Lankheet


Het vogelprogramma voor groep 7 is al vroeg in het jaar, als de Bladeren nog niet aan de bomen zitten.

Het was weer erg leuk. De kinderen gingen met een ipad en een verrekijker het bos in om vogels te spotten. Eerst keken ze nog een keer naar een filmpje om  alle vogels en hun geluiden nog een keer te zien en te horen.  De meeste juffen en meesters hadden dit filmpje ook al op school laten zien. Dat kwam heel goed uit toen de laptop het begaf. 

Grintenbos (3).JPGDe kinderen gingen direct op pad na een lesje verrekijker kijken. Die keer  hadden ze meer tijd om vogels te spotten en dat vonden ze heel leuk.  ze hadden genoeg tijd om een nestje te maken en er de juiste eitjes erbij te zoeken. Dan  pas realiseren de kinderen zich hoe moeilijk dat voor een vogel moet zijn om met twee pootjes en een snavel zo'n mooi kommetje te maken. Alleen de duiven maken zich er met een jantje van leiden af met een paar rommelige takjes. Een wonder dat de eitjes er niet door heen vallen !  En de spechten moeten wel een heel sterke snavel hebben om een spechten -hol in de boomstam te hakken, zei een jongen.  


Daarna was het waterproevenproject voor groep 6  aan de beurt.

Er waren weer nieuwe proefjes met een pingpong bal in een glas water  om de oppervlaktespanning  te laten zien.  Ook  een proef met pingpongballetjes en een glas in aquariumbak vol water. Deze was om te ervaren hoe  luchtdruk en waterdruk  te zien zijn.  Werken met de microscoop is voor de kinderen altijd een  leuke opdracht. Ze zagen watervlooien met eitjes op de rug!  

grondwatermeterDe grondwatermeter leren begrijpen en dan weten dat er grind in de bodem van het Grintebosch zit waardoor het regenwater extra snel wegzakt. En als de bladeren aan de bomen komen in de lente gaat het waterpeil ook altijd drastisch naar beneden. Als er dan geen regenbuien zijn is het peil zo op geel in de peilbuis.
Met een blinddoek op zoet, zout en gewoon waterproeven is  ook iets wat de kinderen leuk vinden. Dit keer waren er geen waterbeestjes ,omdat het nog te vroeg en te koud  was  geweest om ze kunnen vangen met een schepnet. Het begrip van oppervlaktewater, regenwater, kraanwater en  vervuild water en waterzuiveren  kwam allemaal aan de orde Het is een project waar de kinderen heel fanatiek mee bezig zijn. Ze rennen  door het bos om maar zo vlug mogelijk weer een nieuwe opdrachtkaart te krijgen met zijn tweetjes.  


Het Kabouterpad voor groep 0/1  kwam erachteraan. 

In de lente is het druk met vogels die de nesten gaan maken in de vogelhuisjes. We hadden het geluk dat bij de ingang van het bos een boomklever steeds heel druk aan en af vloog naar zijn nestkast. Een klas met kinderen kwam muisstil aangelopen om  de vogel te kunnen zien en ze vonden het mooi om de vogel het nestkastje in te zien gaan en weer vlug wegvliegen om een rupsje te zoeken voor zijn jonge vogeltjes.  De kinderen hoorden de kleintjes piepen.

IMG_1678.JPGIMG_2195.JPG

Regenwormen op de hand voelen is spannend  en grappig als ze gaan kronkelen. De merel  liep bij de kateaker (ons gebouwtje van natuurmonumenten) en liet zien hoe hij de regenwormen  ging foppen door op het gras te trippelen en dan vlug de regenworm uit het gras pikken . Dat konden de kinderen wel nadoen! We hadden ook een merelnest  met mooi blauwgroengespikkelde eitjes (van een verlaten nest) een en een  duivennest met eitjes (van een schoorsteen gehaald in verband met schoorsteenbrand gevaar). Kindervingertjes zijn soms vliegensvlug en opeens was er een merel-eitje gebroken, nadat een kind even wilde voelen hoe hard zo'n eitje is.  


Het Zoetwaterproject  voor groep 5 van de basisscholen 

ging door bij de Waarveldpoel, er was genoeg water in de poel. De boswachters brachten elke dag de schepnetten en bakken met zoekkaarten We vertellen de kinderen dat we 1 keer per jaar in de weide mogen van de boswachters van Natuurmonumenten. De rest van het jaar is het rustgebied voor de vogels , reeën en waterdieren. We hadden het geluk om een keer een  ree te zien wegspringen, kort bij ons door het hoge gras.

poel 2.jpgDe kinderen vonden het geweldig. Het was warm dit jaar en een keer kwam er onweer opzetten middags. Daarom maar iets eerder gestopt, al vonden de kinderen het heel jammer om al te moeten stoppen met het schepnetvissen.
Er werd veel gevangen: libellenlarven, kikkervisjes, waterschorpioenen, ruggezwemmertjes oftewel bootsmannetjes. Ook haftelarven, dat zijn kinderen van de eendagsvliegen. Deze vliegen leven letterlijk maar één dag en moeten in die tijd ook eitjes leggen in het water. Dat vinden de kinderen wel gek, de moeder en  vader-vlieg zorgen niet voor hun jongen! Maar dat is  in de natuur eigenlijk heel vaak het geval: bij de libelles, de geelgerande waterkevers en nog veel meer diertjes. Maar deze kunnen goed voor zichzelf zorgen. De kinderen van de geelgerande waterkever heet niet voor niets watertijger, het is een een echte rover. Dat deze babydieren uit het water kruipen langs een stengel als ze oud genoeg zijn en dan uit hun "jasje" kruipen is ook zo'n wonder. En dat ze dan in hun verdere leven kunnen vliegen! na zeker 2 jaar in het water te hebben geleefd.

poel 6.jpgEr leefden ook veel watersalamanders in de poel in allerlei groottes. Dat deze diertjes kieuwen hebben konden ze zien met het vergrootglas. De laatste klas kwam in de stromende regen aangefietst. Maar dat mocht de pret niet drukken, ze hadden zin in het schepnetvissen. Een kind zei; vandaag is het een hele mooie dag, want we gaan schepnetvissen! Op het laatst kwam er nog een hele dik pad zich even laten zien , voordat hij in de poel onder -dook.  

Nu volgt alleen het dierenpad voor groep 3 nog voor de zomervakantie.