Haaksbergen
Bloemen & Planten
donderdag30mrt2017

Oesterblad, een vergeten groente

Het Oesterblad is een plant, afkomstig uit noordelijke en Arctische streken. In Schotland, IJsland en Groenland is deze plant al eeuwenlang bekend en het blad wordt gegeten. Je moet het beschouwen als een soort sla of als garnering bij een gerecht. Het vlezige blad heeft een zilte smaak, die lijkt op die van oesters, vandaar de naam.

                            ■ tekst : Wim Haenen

Uit het feit dat de plant ook Franse (Pulmonaire de Virginie, Sanguine de mer) en Duitse (Silenensalat) namen heeft, leid ik af dat het oesterblad ook op lagere breedten wil gedijen.
De wetenschappelijke naam is Mertensia maritima en behoort tot de familie van de ruwbladigen, waar bijvoorbeeld Borage toe hoort en Slangenkruid, beide te zien in de heemtuin. Dat zijn planten die prachtig bloeien en van Borage worden de bloemen gebruikt als kleurige garnering in de sla.
Mertensia bloeit ook blauw en vormt bloemen aan het eind van de stengels die een lengte van ca een halve meter kunnen bereiken.
Maar voor gebruik in de keuken is dat niet de bedoeling. De plant moet laag blijven, veel blad vormen, dus de scheuten, die gaan bloeien afknippen. In het algemeen geldt dat blad van bloeiende keukenkruiden weinig smaak heeft, het gaat om het blad van vegetatieve spruiten.
Op internet lees ik dat de Inuit (dat zijn Eskimo’s) de wortel van de plant eten, al of niet gekookt of gewokt. Maar ja, dan ben je de plant wel kwijt.

Je kunt, op ’t eind van de zomer de plant laten bloeien en zaad ervan oogsten.
In de beschrijving van de plant op internet staat dat de plant in de winter zijn blad houdt, maar toch matig winterhard is. Dat is vreemd voor een plant die uit het hoge noorden komt, maar daar ligt in de winter een dik pak sneeuw op. Onder  een dikke laag sneeuw vriest het niet en sneeuw is een uitstekende isolator.
Wil je de plant overhouden dan moet hij dus, als het vriest, bedekt worden met bijvoorbeeld vliesdoek.

Over het zaad is nog wel iets te vertellen.
Koop je het zaad dan moet dat eerst een koudebehandeling krijgen (koude stratificatie). Doe het zaad in een plastic zakje met vochtig zand en bewaar het bijvoorbeeld in de koelkast.  Op internet vind je wel waar je de zaden kunt bestellen
Zaaien doe je in het voorjaar of aan het begin van de zomer.  De plant gedijt alleen in de volle zon en groeit op arme (zand)grond. Als je wat zout door de grond mengt, daarop het zaad strooit, licht aandrukt en tenslotte bedekt met niet al te grof grind, dan komt dat het dichtst bij de natuurlijke groeiplaats.
Slakken zijn ook dol op het blad. ’t Is maar dat je het weet.

Afbeeldingen van het Oesterblad [ klik hier ] kun je op Google bekijken.