Haaksbergen
Bloemen & Planten
maandag27feb2017

Lezing Roggelelie

Donderdag 16 februari Lezing Roggelelie door Fred Bos.

Deze bijzondere oranje lelie van de zandgronden van Drenthe (en vroeger ook in de Achterhoek?) was in het wild compleet verdwenen. Alleen in de tuinen in de dorpen was hij nog te vinden. De arme dagloners groeven vroeger de bollen op en verkochten ze om zo nog een grijpstuiver bij te verdienen. Fred is heel veel tuinen langs geweest en heeft over de lelie in de Natura verschillende artikelen geschreven.

In zijn geboorte dorp Gieten in Drente begon zijn interesse in de roggelelie. Het inventarisatie gebied naar deze prachtige bloem begon in Nederland en breide zich uit naar Duitsland, IJsland en zelfs tot in Wit Rusland.
Een heel bijzondere lezing over Fred’s speurtocht naar dit bolgewas dat uitmondde in de ontdekking van een gebiedje in Duitsland aan de Elbe waar hij bij een traditionele boer nog echt in grote aantallen in de rogge voorkwam. De passioneerde verteller toonde ons prachtige foto’s  van dit rustieke gebiedje in het voormalige DDR. Zo moet het hier 100 jaar leden ook uitgezien hebben!
Maar ook hier rukt de beschaving op en dreigt de rogge en de lelie door de maïs verdrongen te worden. Fred vertelde hoe hij door de politiek te beinvloeden om dit te voorkomen.

Een prachtige lezing over een prachtige bloem.

                  ■ verslag: Gerrit van der Lee