Haaksbergen
Kind & Natuur
donderdag13sep2018

Jeugdnatuurgroep actief in september

8 september 2018Deze zaterdag zijn we op zoek gegaan naar herfstvruchten. Wat zijn herfstvruchten; de naam zegt het al, vruchten van de herfst.

Eikels, bessen, noten en zaden. Met allemaal een eigen doos gingen we op pad om deze te vullen. De bedoeling was dat we eikels, de inlandse en Amerikaanse, Meidoornbessen, Beukennootjes, Elzenproppen, en nog een heleboel dingen meer zouden vinden.

Al snel zaten de eerste bessen in de doosjes en al wandelend en zoekend kwamen we er een heleboel op het spoor. Ook vonden we al enkele paddenstoelen, er was er zelfs eentje flink aangevreten door een muis of eekhoorn.

20180908_095954.jpg20180908_103825.jpg

 

Galappels op eikenblaadjes waren er ook genoeg te vinden, en nadat we en één door midden sneden, zagen dat hier een heel klein wormpje in zat, dat als het de kans had gehad, een galwesp zou worden.

Aan het eind van ons rondje vonden we op de parkeerplaats nog de zaadjes van de Esdoorn. Toen was de doos bijna compleet alleen geen Berkenzaadjes!.

Door de grote droogte van deze zomer waren zelfs de blaadjes van de Berken dood en waren er dus geen zaadjes.

Nu kennen we ook de Pitrus, Rozenbottel, Lijsterbes, Beukennootjes, Tamme Kastanje en weten we dat sommige soorten makkelijker te herkennen zijn als we er een blaadje van de boom of struik bij zien.

Het was een leuke gezellige en leerzame ochtend.

             ■ verslag en foto's: Reny te Lintelo

 

Kom je huis uit!

Met deze woorden  daagt het begeleidende team van onze Jeugdnatuurgroep de jeugd tussen (ongeveer) 8 en 14 jaar uit om actief bezig te gaan met de natuur.


Elke tweede zaterdagochtend van de maand komt de groep bijeen.
Soms in en rond ons verenigingsgebouw NEC Han Jordaan, soms op een andere locatie in het buitengebied. Wil je dit ook eens bekijken stuur dan even een Mail naar sieses@hetnet.nl vóór 6 oktober 2018.

Op onze webpagina Jeugdnatuurgroep kun je lezen wat we allemaal doen.
We komen weer bijeen op zaterdag 13 oktober 2018.

Kom je huis uit!