Haaksbergen
Kind & Natuur
donderdag13sep2018

Jeugdnatuurgroep actief in juni

9 juni 2018Op stap in het Haaksbergerveen. Deze ochtend hebben we onder leiding van Jeanet Nijholt, boswachter publiek Twente van Staatsbosbeheer een bezoek gebracht aan het Haaksbergerveen.

Dit onderstaande verslag is een korte uiteenzetting van de Blog die Jeanet heeft geschreven en te vinden door deze link aan te klikken:
https://www.boswachtersblog.nl/overijssel/2018/06/13/op-stap-in-het-haaksbergerveen/

 

Het Haaksbergerveen

Dit is één van de zeldzame Hoogveengebieden in Nederland. Het Hoogveen is ontstaan na de laatste ijstijd. Er bleven toen klei- en leemlagen achter die een bijna waterdichte ondergrond vormden. Hierin bleef het smeltwater achter en door de eeuwen heen groeiden de poelen dicht met waterplanten waaronder Veenmos. Veenmos (Spagnum) heeft de eigenschap dat het mos enkele tientallen centimeters per jaar groeit en aan de onderkant weer afsterft. Door de ophoping van deze plantenresten ontstaat er een dik pakket en dat noemen we dan Hoogveen. Brak water, waar o.a. heide, de vleesetende Zonnedauw, berkenbomen, het pijpenstrootje en Adelaarsvarens welig groeien. Hier gedijen ook de zeldzame heikikker, diverse reptielen zoals  de Adder en amfibien waaronder de levendbarende hagedis. Dan hebben we het nog niet gehad over de diverse vogels waaronder de Blauwborst.

Jeanet werd geconfronteerd met de IVN Jeugdledengroep en het jeugdteam;
een enthousiaste niet al te stille groep!!

Er werd veel gevonden en ontdekt; pootafdrukken en keuteltjes van wilde zwijnen, restjes wol dat duid op de schaapskudde, een leeg vogelei, vlinders, de eikenprocessierups en niet te vergeten jonge kikkertjes.

20180609_101115.jpg

De hoogte van een boom meten

Jeanet gaf aan hoe je dit het beste kunt bepalen en had daar alleen twee stokjes voor nodig. Je verbaasd je nog hoe hoog een boom is als je deze meet.

Planten werden ook bestudeerd en natuurlijk op naam gebracht. Het is en blijft altijd leuk om dit samen te doen. Ook werd er nog even stilgestaan bij het steken van turf te herkennen aan de recht toe recht aan vakken die je goed kunt onderscheiden van de overige poeltjes

In haar blog sluit Jeanet af met de woorden:
Al met al was het een super geslaagde ochtend!, en ik ben het volledig met haar eens.
Tot de volgende keer!

             ■ verslag en foto: Reny te Lintelo

 

Kom je huis uit!

Met deze woorden  daagt het begeleidende team van onze Jeugdnatuurgroep de jeugd tussen (ongeveer) 8 en 14 jaar uit om actief bezig te gaan met de natuur.


Elke tweede zaterdagochtend van de maand komt de groep bijeen.
Soms in en rond ons verenigingsgebouw NEC Han Jordaan, soms op een andere locatie in het buitengebied. Wil je dit ook eens bekijken stuur dan even een Mail naar sieses@hetnet.nl vóór 6 oktober 2018.

Op onze webpagina Jeugdnatuurgroep kun je lezen wat we allemaal doen.
We komen weer bijeen op zaterdag 13 oktober 2018.

Kom je huis uit!