Haaksbergen
Kind & Natuur
zaterdag12okt2019

Dierenpad herfst 2019

Vandaag, 11 oktober 2019, is het Dierenpad voor de basisscholen begonnen. Het was donker en het regende, toen we de dieren in het bos zetten met de kisten. Dat was later te merken want er stonden 2 dieren op de kop, de kikker en de slak!

                                                                                            ■ tekst: Hermien Lankheet                                                                                                  foto's: Anja

Het is veel werk: het spinnentikspel om de boom klaarmaken, hinkelpad maken, spullen voor het schorsbootje klaarzetten. Er moet droog schors zijn. Voor de kruisspinopdracht spinnen zoeken, terwijl het de laatste dagen veel regende en je dan slecht kruisspinnen kunt vinden.

Maar zodra de kinderen bezig zijn in het bos en plezier hebben, weten wij weer waarom wij vrijwilligers het zo leuk vinden in het Grintenbosch!!!
Kinderen de herfst en alles wat erbij hoort te laten ervaren.

Bij het dierenpad staan houten dierfiguren in het bos met daarbij een kist met materiaal voor de opdracht. Ze gaan in groepjes met een ouder door het bos. Zonder de hulp van ouders zou het niet mogelijk zij om de klassen uit te nodigen. Een juf wist niet, dat we meerdere opdrachten hebben en we elk jaar wat wijzigen. Ze ging om het jaar naar herfst- of lente-dierenpad. Omdat ze dacht dat het voor combinatieklas niet leuk zou zijn om twee keer hetzelfde te doen.

 

De opdrachten Dierenpad herfst 2019 en foto's

 • 11 okt 2019 (6).jpgSchorsbootje maken en door droogte maar laten varen in een krat met water i.p.v. in de poel. Sommige bootjes kiepten omdat het zeil (eikeblad) te groot was.

   


   

   

   
 • 11 okt 2019 (7).jpgHouten puzzel met afval dat in bos ligt, en tijdsduur hoe lang het duurt voor het vergaat of niet.! Ze waren onder de indruk hoe lang het duurde voordat iets afgebroken was.

   


   
   
 • 11 okt 2019 (1).jpgKikker op de kop! hier is een MOL-spelletje. De mol voelt wat iemand vindt in het bos: een stekelig blaadje, een zacht veertje, een tamme kastanje, schors van een boom, een douglaskegel. Dit spel doe je met een blinddoek om, anders ben je geen echte mol, want die ziet ook geen steek onder de grond.

   
   

   
 • 11 okt 2019 (22).jpgEen eikeltolletje maken van een Amerikaanse eikel. Deze eikel heeft een mooie punt, waarop het tolletje goed kan draaien.

   


      


   

   
 • Inked11 okt 2019 (10)_LI.jpgHinkelen.

   


   


   

   
 • 11 okt 2019 (9).jpgKruisspin eerst op de arm, op de vlindermouw en daarna durven ze de spin over de hand laten lopen. De meeste kinderen vinden het machtig mooi. Ze zien hoe mooi de kruisspin is met streeppootjes en een kruis op zijn rug. Hij maakt sterke spindraadjes, waaraan hij kan hangen en omhoog klimmen.
      
 • 11 okt 2019 (14).jpgTikspel. Een kind heeft een riem om met elastiek en zit vast aan de boom. Zij is de kruisspin, die vliegjes (andere kinderen) moet vangen. Hier hebben ze allemaal veel plezier, want het is heel lastig en grappig dat de spin aan een elastiek vastzit en de anderen kinderen niet goed kan tikken. Vliegensvlug om de boom---- en dan blijk je niet verder te kunnen! Dat elastiek wil niet verder.

   

11 okt 2019 (12).jpg