Haaksbergen
Natuur in de Buurt
donderdag25okt2018

De Honingboom

In de middenberm van een autoweg in de buurt van Ulvenhout staat een eenzame eik. Honderden automobilisten rijden er elke dag langs en zo heeft die boom een plekje gekregen in hun hoofd en misschien ook wel in hun hart.

                   ■ tekst en foto's © Wim Haenen

Maar nu heeft Rijkswaterstaat, die ook over de wegen gaat, beslist dat die boom weg moet omdat de weg verbreed moet worden. En dat na 170 jaar want zo oud is de boom ongeveer. Dat is best iets om trots op te zijn en te behouden. Dat willen veel mensen. Ze noemen het een troeteleik en het is de boom van het jaar geworden.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat gaat er nu over beslissen. Ik wens haar wijsheid toe.

Hebben wij in Haaksbergen ook een boom om trots op te zijn? Wis en zeker.
Hij staat op de hoek van de Enschedese straat en de Bevertstraat en dagelijks rijden er ook veel mensen langs.

honingboom_1Eénmaal per jaar in de maand augustus staat deze boom in bloei en dit jaar was, ondanks de droogte, de bloei uitzonderlijk rijk. De straat eronder lag bezaaid met afgevallen bloemen en kleurde geel/wit. Zijn naam? Het is de honingboom (Sophora japonicum). Zoals de naam al zegt: de boom komt uit Japan. Maar hij doet het hier ook heel goed.

Ik kwam er langs en ben die boom eens even van nabij gaan bekijken. Het is echt een machtige boom, ik schatte hem wel op zo´n 100 jaar. Er is een trucje om de leeftijd van een boom te bepalen. Meet de omstrek op borsthoogte in centimeters en deelt dat getal door drie bij een snelle groeier, en dat is de honingboom. Ik had geen meetlint bij me en wilde het toch weten. Ik vroeg het aan de Historische Kring en die verwees mij naar de Plantsoenendienst. Ik kreeg antwoord van Eric Ooink die mij vertelde dat de honingboom in de jaren zestig van de vorige eeuw is aangeplant. Hij zal nu dus tussen de 50 en 60 jaar oud zijn.

Ook hier moest het stratenverloop worden aangepast en gelukkig is de boom blijven staan.

honingboom_2

 

Een boom die zo rijk bloeit, het ene jaar wat meer dan het andere, daar zijn de bijen en de imkers blij mee en de gemeente is er dan ook terecht zuinig op.

honingboom_3

 

 

Hij is goed bestoven en hangt nu vol met peulen, wat beslist niet elk jaar het geval is. Als de boontjes in de peulen ook rijp worden zou je ze kunnen zaaien. Het is, zoals gezegd, een snelle groeier dus je moet wel even nadenken waar je dat doet.

Wat valt er nog meer van de boom te vertellen? Hij is van China of Korea naar Japan verhuisd en door de Franse pater Pierre d´Incarville is zaad van die boom in 1747 naar Frankrijk gebracht. Daar is het terecht gekomen in de Jardin des Plantes. Ik ben daar een paar keer geweest en hoewel er heel oude bomen staan kan ik me niet herinneren de honingboom daar gezien te hebben. De boom is verwant aan de gouden regen, een boom die iedereen wel kent.

In Japan wordt de boom vaak aangeplant in de buurt van tempels en begraafplaatsen.

In Nederland staat de oudste honingboom in Warnsveld in de Overtuin, waar hij in 1832 is aangeplant. Met zijn 186 jaren dus veel ouder dan het Haaksbergse exemplaar en nog indrukwekkender dan ʼonze’ boom.

Een boom die het waard is om er even bij stil te staan.