Haaksbergen
Kind & Natuur
maandag07okt2019

Bomenpaspoort 2019

De groep 8 klassen komen voor het bomenpaspoort. De bomen in het bos hebben een roodwit lint om de stam en ze staan op de plattegrond ingetekend. De kinderen gaan in tweetallen een boom zoeken en werken samen om de boom gegevens op te schrijven in het bomenpaspoort.

                                                                             ■ tekst & foto's: Hermien Lankheet

Ze krijgen een rugtas mee met een boomhoogtemeter, centimeter, loeppotje, kompas, wasco, zoekkaarten over bodembeestjes en vruchten en zaden kaart. Eerst leggen we uit hoe je een boom meet, Je kan het ook zonder boomhoogtemeter. Zoals een timmerman eens vertelde voorover bukken en door je benen naar de boomtop kijken. Dan moet je maar de halve lengte van een mens erbij tellen. De werking van een kompas wordt duidelijk gemaakt.

Er werd goed gewerkt en ze vonden het leuk. Mierennest op de grond onder tak gevonden. De mieren gingen direct de eitjes verplaatsen toen de tak werd opgetild.

De scheve acaciaboom creatief gemeten.!!

Er waren veel pissebedden onder de linten om de bomen te vinden. 1 jongetje vertelde pissebedden houden van donker en vochtige plek. want ze hebben kieuwen en die mogen niet uitdrogen. Vroeger werden ze ook in bedstede gevonden. En men dacht dat gemalen pissebedden hielpen om kinderen zindelijk te maken!!

Bepaalde woorden zoals de KRUIN van een boom, zijn niet bekend bij sommige kinderen. De SCHORS-afdruk , deze moet je met wasco op een blaadje maken.

Een stel jongens was aan het rennen. Ik vroeg wat doen jullie toch? We gaan de volgende boom zoeken, want we zijn nog lang niet klaar. Ze dachten dat ze van meerdere bomen een paspoort moesten maken. Even niet goed opgelet? Of niet goed uitgelegd door mij? Maar toch fijn dat ze fanatiek bezig waren.

Nog een stel meisjes vroeg of ze de beuken Gerda en Henk nog weer mochten bezoeken. Het was de laatste keer in het bos voor groep 8 !

Mogen we dan nog wel in dit bos komen? vroegen ze. Graag zelfs zeiden we. Als jullie op het Assink iets moeten doen voor een project. Of gewoon omdat het fijn is in het bos. (Maar niet na zonsondergang.)

IMG_20190918_113809.jpgIMG_20190918_092713.jpg