Haaksbergen
Amfibieën & reptielen
maandag16okt2017

Amfibieën en Reptielen Werkgroep

8 Maart kwam de gehele groep voor het eerst na de winter weer bij elkaar voor overleg. 

De wandelgroep blijft voor het monitoren op de paden, en ik noem het maar even de watergroep, gaat de poelen ook in. Plaatst fuiken en onderzoekt planten op aanwezigheid van afgezette eitjes door de kleine watersalamander en de kamsalamander.

Kamsalamander

Tellen voor RAVON

Verslag: Toon Rouwenhorst en Betsie Konniger

Een week na ons overleg bezochten Toon en ik al wandelend 10 poelen. Het gaat steeds om dezelfde 10 poelen en we kijken naar alles wat zich op de paden, langs de waterkant en in het water beweegt. In het Haaksbergerveen “tellen” we voor het Ravon (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland ) en voor Staats Bosbeheer. Bovendien monitoren wij tweeën voor Natuur Monumenten bij de Harrevelder Schans. En delen de gegevens hiervan sinds kort ook met het Ravon. Hier gaat Toon wel het water in en maken we gebruik van fuiken om te zien wat voor dieren er in het water voor komen.

Eind februari kunnen we afhankelijk van het weer de eerste dieren waarnemen. Zoals de Gewone pad, Bruine kikker en de heikikker. De paartijd van de heikikker valt vroeg en duurt maar een dag of tien en is soms al in februari. In deze periode kleurt het mannetje blauw.

De ei afzetting van de Gewone pad is in maart - april, van de Bruine kikker de tweede helft van maart t/m april. Van de Heikikker is dit meestal in de tweede helft van maart of de eerste helft van april. De ei afzetting van de Groene kikker is vooral vanaf begin mei tot half juli, met een piek rond de tweede helft van mei.

Groene kikker

De Groene kikker komt als laatste tevoorschijn, eind april - mei en in onze omgeving hebben we hiervan twee soorten nl. de Poelkikker en de Bastaardkikker. Laatstgenoemde is ontstaan uit voortplanting tussen de Meerkikker en de Poelkikker. De Meerkikker komt vooral voor boven de grote rivieren.

Dit zijn de amfibieën die we tegen komen, daarnaast zoeken we naar de Levendbarende hagedis en de Adder.Adder

Het Ravon vraagt ons ook om op te letten of we zieke dieren zien. Vorig jaar troffen we inderdaad heel veel verwonde kikkers aan bij “Wientjes weide” We maakten foto’s en stuurden deze op naar het Ravon. Het bleken geen zieke dieren te zijn maar aangevreten door ratten of een soort marter.

Wij hebben de laatste twee jaar tijdens de paartijd weinig padden gezien. Ze zijn er wel, dat zien we nu aan het grote aantal juveniele (jonge) padjes op de paden.

Het aantal Bruine - en Groene kikkers is denken we redelijk stabiel gebleven. Heikikkers waren nu verspreid in kleine aantallen en troffen we vooral aan richting Wennewickweg. Het aantal adders die wij langs de paden zagen is wel terug gelopen. We zagen ze nu soms op heel andere plekken dan voorheen. In het naseizoen hebben we alsnog meerdere Levendbarende hagedissen, ook juveniele, gevonden op het lange houten vlonder.

Het Haaksbergerveen is de laatste jaren erg dichtgegroeid waardoor we, vooral in de loop van het seizoen, geen zicht meer hebben op het water. We moeten het voor het “tellen” vooral van de geluiden hebben. Iedere kikker (mannetjes) zingt zijn eigen lied! De kunst is dan om daar een aantal uit te halen. Want Ravon wil sinds 2015 graag exacte aantallen aangeleverd krijgen.

We beleven veel plezier aan dit monitoren. Als het warm, broeierig weer is, kan het erg vermoeiend zijn om alle 10 poelen in een keer te doen. We plannen dan zo snel mogelijk een tweede ochtend / avond.

We gaan zo’n vier keer per seizoen op pad en doen daar 3 a 4 uur over. Als we bijzondere vogels, planten of bij avond een zwerm spreeuwen zien die neerstrijkt in het riet, melden we dit in de kantlijn. Dit soort dingen maakt het extra bijzonder voor ons.