Mariadistel

Er is een distelsoort die unieke medische en therapeutische waarde heeft en die ook nog eens in onze heemtuin groeit en bloeit.
Dat is de Mariadistel (Silybum marianum), een opvallende verschijning met zijn wit gevlekte rozetbladeren en witgenerfde stengelblad. Die zijn weliswaar voorzien van stekels maar die hoef je niet aan te raken.

                                  ■ tekst Wim Haenen

Het witte vlekkenpatroon zou volgens overlevering afkomstig zijn van de gemorste melk van de heilige maagd Maria, de moeder van Jezus. Die verhalen stammen uit de tijd dat men nog niet zoveel wist van planten.

Van nature groeit de Mariadistel in de landen rond de Middellandse Zee  en wordt hier gerekend tot de adventieven, planten die min of meer bij toeval in Nederland terecht zijn gekomen. Hier dus waarschijnlijk door haar geneeskrachtige werking, want die was al in de oudheid bekend van veel planten. Planten met geneeskrachtige werking werden hier al sinds de Middeleeuwen gekweekt in kloostertuinen en botanische tuinen.

De werking van de Mariadistel schuilt vooral in de zaden. De plant bloeit in juli en augustus en het zaad rijpt daarna in de maand na de bloei. In het huidje dat het zaad omhult zit onder andere silymarine, een geneesmiddel voor gal- en leverkwalen. Silymarine is een verzamelnaam van een hele serie gelijksoortige stoffen.

Je weet vast wel dat er onder de paddestoelen giftige soorten zitten, zoals de groene knolamaniet en de vliegenzwam.
Als je toch per ongeluk iets van die paddestoelen hebt gegeten is er maar één middel om je van de dood te redden en dat is die silymarine of afgeleiden daarvan, zoals silydianine en silychristine die ook nog het cholesterolgehalte verlagen.

Nou, als dat geen bijzondere en nuttige plant is!

Hoe kun je daar aan komen? Ga naar onze plantenmarkt die op zaterdag 28 april 2018 in de heemtuin wordt gehouden en naar de kraam van Henny Wijlens. Daar zijn jonge plantjes te koop. Een beetje kalk erbij, daar zal de plant beter van gaan groeien. De plant is eenjarig, dus je moet altijd wat zaad bewaren voor het volgende jaar.

Als je meer wilt weten over de geneeskrachtige werking van het zaad van de Mariadistel, zoek dan een naar de internetsite plantaardigheden.nl dan lees je hoeveel geneeskrachtige stoffen deze plant bezit, want dit verhaal gaat niet over geneeskunde of farmacie.

Maar één waarschuwing vooraf mocht je last geelzucht of hepatitis krijgen: ga niet op eigen houtje dokteren, maar eerst naar de huisarts.

 

Mariadistel - Silybum marianum