Start bij de portiersloge

Bij de doe-het-zelf-wandeling op Tuinwijck kun je overal starten. Maar deze plek is wel een handig startpunt.

Een groot deel van Tuinwijck bestaat uit gemeenschappelijke ruimte en de route gaat vooral door dit stuk van Tuinwijck. Dit gedeelte wordt ecologisch beheerd. Het doel van ecologisch beheer is de biodiversiteit te vergroten en bewoners aan te sporen zelf biologisch te gaan tuinieren.

Het ecologisch tuinieren doet men goed op Tuinwijck. In 2011 ontving Tuinwijck de vierde (hoogste) stip van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Dit is het vignet met het lieveheersbeestje. In 2019 haalde Tuinwijck weer 4 stippen.

Het doel van deze wandeling is jou te laten zien hoe mooi Tuinwijck is en je met ecologisch tuinieren kennis te laten maken. Je krijgt tijdens de route een paar tips-voor-thuis.

De buste is van industrieel Jan Evert Scholten (1849-1918) en zonder hem zou Tuinwijck niet bestaan hebben. Samen met een aantal andere notabelen in de stad Groningen heeft hij het initiatief genomen voor het volkstuincomplex. Eerst alleen voor de arbeiders uit zijn eigen fabrieken en aan het Eemskanaal, later voor iedereen en van begin jaren 60 hier aan de Helperzoom. Klik hier voor meer info.

Tips voor thuis

Kijk vooral goed rond en bedenk of je dingen in je eigen tuin kunt doen.

Terug naar het overzicht