Groningen Haren
(Moes)tuinen
zondag17apr2022

Ervaring uitwisselen over De Wilde Tuin

Begin maart startte het crowdsourcing project De Wilde Tuin. Dit landelijk project is een initiatief van NRC en Tilburg University in samenwerking met Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Noordhollands Dagblad. Deelnemers aan De Wilde Tuin laten tijdens vier achtereenvolgende seizoenen een vierkante meter van hun tuin verwilderen. Tijdens het project wordt aan de deelnemers gevraagd wat er in hun verwilderde stukje tuin gebeurt, hoe ze dit zelf ervaren en of ze reacties van buren ontvangen.

Een groot aantal mensen doet mee aan het project, waaronder Nel van de Graaf, IVN-lid van onze afdeling. Ze heeft zich aangemeld omdat ze nieuwsgierig is naar wat al die verwilderde tuinen aan informatie gaan opleveren, maar ook vanwege het belang voor de natuur. Hierover zegt ze: “Voor dit project hebben zich meer dan achtduizend mensen opgegeven. Dat betekent dus al 8.000 vierkante meters wilde tuin extra erbij. Ik ben benieuwd wat voor plantjes er opkomen en wat voor insecten en vlinders erop afkomen. Ik ben sowieso bezig om mijn tuin flink uit te leveren aan de wilde natuur, omdat het zo slecht gaat met de insecten en het goed is voor de biodiversiteit.”

Ervaring uitwisselen

Nel zou graag in contact willen komen met andere leden van IVN Groningen Haren die meedoen met De Wilde Tuin om ervaringen uit te wisselen.
Zelf heeft Nel de eerste stappen binnen het project gezet door de vierkante meter af te bakenen, opgave via waarneming.nl te doen en een ‘blitz’ aan te maken. Hierbij loopt ze wel tegen het digitale aspect van het project aan. Ze zegt: “Het viel me op dat je toch best veel computervaardigheid moet hebben. Ik weet eerlijk gezegd niet of alles wat me gevraagd wordt gaat lukken. Mede daarom zou het goed zijn om ervaringen uit te wisselen met anderen.” Maar Nel laat zich hierdoor niet tegenhouden. “Ik zie wel waar het schip strandt. Ik ga in ieder geval voor mezelf met dit project verder,” aldus Nel.

Doe jij ook mee met De Wilde Tuin, ben je lid van IVN Groningen Haren én vind je het leuk om ervaringen uit te wisselen over De Wilde Tuin, stuur dan een e-mail naar ivngroningenharen@gmail.com. We brengen je dan in contact met Nel.

Foto: Havikskruid, Pixabay|pixel2013