Groningen Haren
Natuur in de Buurt
vrijdag18dec2020

Blog #9

Tijdelijke aardlaag-geschiedenis te zien: rondje Westerbroek

Anna van Beek

Voor Groningers van Stad en aanpalend Ommeland die zo onderhand alle nabij gelegen en dus coronaproof bereisbare natuurgebieden wel hebben gezien, hier een tip: eens iets heel anders…

De bovengrondse flora en fauna is in dit jaargetijde niet op z’n uitbundigst, en ook zonnig weer is schaars… Eigenlijk heel sfeervolle omstandigheden om eens een kijkje te nemen in de natuur die niet bloeit, schittert, piept of fladdert, maar al tientallen, honderden of zelfs honderdduizenden jaren stil ligt te wezen… onder uw voeten!

Nu is het nogal bewerkelijk – en in natuurgebieden sowieso verboden – om zomaar een spade of grondboor in de grond te steken, maar in natuurgebied Het Westerbroek (zie https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/westerbroek en klik op ‘toon gebiedskaart’) is het momenteel het andere uiterste aan de hand.
In het kader van NatuurNetwerkNederland (voorheen Ecologische Hoofd Structuur) is de natte aansluiting van het Zuidlaardermeergebied op het Schildmeergebied volop in ontwikkeling. Via een stelsel van gegraven geulen hoeven bijvoorbeeld de nakomelingen van otters en bevers, die in het Zuidlaardermeer zijn geboren en op zoek moeten naar een eigen territorium, zich niet meer letterlijk te pletter lopen op de vele Oost-West lopende wegen, maar kunnen zij er nu veilig onderdoor middels duikers en tunnels; ook onder de A7 door. En samen met hen alle flora en fauna die zo dringend aansluiting en uitwisseling nodig heeft. De eerste otter is al gespot bij de faunapassage in het Winschoterdiep (vlak bij Motel van der Valk Westerbroek); alleen moet hij nog even wachten: tot het luik opengaat wanneer alles helemaal klaar is (eind 2021).

verbinding Zuidlaardermeer-Westerbroek,ecologische hoofdstructuur,aanleg,otter,Frans KrommeMijn voorstel voor een grondend uitje: trek hydrofoob schoeisel aan, download de kaart van het gebied (zie boven) en begeef u naar start/herkenningspunt Motel van der Valk Westerbroek (ca. 35 fietsminuten vanaf centrum Groningen; horeca uiteraard gesloten). Via de daar vlak naast gelegen Hesselinkslaan komt u na twee fraai beboste kilometers op de Oudeweg uit: daar rechtsaf en na ca 50 meter weer linksaf de Hesselinkslaan verder volgen, voor de borg Vaartwijk langs, en een paar honderd meter verder komt u dan uit op de Borgweg. Hier slaat u links af en ziet u in de verte al de bergjes uitgegraven grond. Op dat punt aangekomen, bij de duiker onder weg door, kunt u in beide richtingen een stukje het land in lopen en bedenken wat de verschillende kleuren en structuren van de grondlagen laten zien: voor extra voorpret/kennis zie bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/wiki/Bodemhorizont of https://www.dinoloket.nl/ondergrondmodellen (zie onderaan de opties BRO Geomorfologie 2019 en BRO Bodemkaart 2018).

Nu is alles nog open en vrij toegankelijk, maar als u over een jaar, of waarschijnlijk al aanstaande zomer, hier terugkomt en de eerste pioniersplanten en dieren zich hebben gevestigd, zal dat waarschijnlijk wat minder het geval zijn. Daarom is aan de kop van de Woortmansdijk (zie kaart) een uitzichtspunt in aanbouw: u kunt al vast op de zandberg proberen te klimmen als voorproefje….
Ongeveer een kilometer verder op de Woortmansdijk gaat u links door een klaphek het Frederikspad op. Dit splitst zich verderop nog een keer: linksaf en u maakt een extra rondje door ‘oude nieuwe’ natuur: die is twaalf jaar geleden middels nieuw uitgegraven petgaten gerealiseerd en al helemaal opgegaan landschap van het Hesselinksbos. Ook als u rechtdoor langs het Hesselinkshuis loopt, komt u weer uit op de Hesselinkslaan en zo, rechtsafslaand, weer bij het startpunt.


Foto's: Anna van Beek