Groningen Haren
Natuur in de Buurt
vrijdag23okt2020

Blog #5

Wie houdt van spinnen?

Gerard Smeding

Als er een diersoort bij de vroege herfst hoort is dan dat voor mij de kruisspin. Ze zijn natuurlijk het hele jaar aanwezig, maar eind augustus, begin september lijken ze pas echt tevoorschijn te komen.

Ik zit in mijn postzegeltuintje in de binnenstad van Groningen. Achter en opzij hoge huizen. Mijn tuin is een rommeltuin met zo weinig mogelijk steen, maar wel met welig woekerende kiwi’s, rozen, klimop, een kronkelwilg en zelfs een banaan.

In het tegenlicht van de laag staande namiddagzon zie ik fel glinsterende draden tussen de kronkelwilg en de kiwi. Een kruisspin is aan het werk. Ze spint en weeft haar geometrisch fraaie wielvormige web met een overspanning van wel 1 meter. En dat doet ze met een opmerkelijke snelheid.

spinnenweb,kruisspin,herfst,Frans KrommeAls we de oude Grieken mogen geloven hebben we dit fraais aan de godin Athena te danken. Het meisje Arachne kon legendarisch goed spinnen en weven. Dat wekte de wrevel van de godin. Ze daagde Arachne uit. Wier weefsel is het mooist? Athena verliest de wedstrijd en de woedende godin verandert Arachne in een spin. Arachne is daarmee de mythische oermoeder van de wielwebspinnen, de Araneidae.

kruisspin,spinnenweb,herfst,Gerard Smeding

Ook zin in spinnen? Kijk eens op www.spinnenspotter.be/nl.
Er is zelfs een smartphone-app voor spinspotters gemaakt door de Universiteit van Gent (SpiderSpotter).


Foto’s: boven en midden Frans Kromme, onder Gerard Smeding