Groningen Haren
Overig
vrijdag02jul2021

Blog #23

Zomerleesvreugde

Paul Kusters

‘Ik heb al een boek’, zegt mijn vrouw zuchtend als ik met een prachtig, serieus ogend boekje over steenuilen thuiskom. Dat nam ik mee uit een vergadering. Een van de aanwezigen had een stapel natuurboeken klaargelegd. ‘Als er iets voor je tussen zit …’ Mij hoef je nauwelijks aan te sporen. Ik hou van uilen, had het boek nog niet … en ja … gratis en verantwoord hergebruik en meer van dat soort argumenten. ‘Ik lees het deze zomer en geef het boek door. Kennis delen is een groot goed’, probeer ik nog … 

Ze heeft gelijk hoor. Ik houd van boeken. Mijn leven lang al. Ons huis staat er vol mee. De kast met natuurboeken is goed gevuld. Toch zoek ik steeds vaker mijn informatie ook op via internet. Er is zoveel kennis beschikbaar, letterlijk onder handbereik. Het is handig als je ergens staat en iets wilt weten. Ik gebruik regelmatig de app van ObsIdentify. De app leert van alle informatie die wij met haar delen en ik lees gretig alles dat mij aangeboden wordt. Ik deel mijn observatie en deze kan ik meteen in Waarneming.nl vastleggen. Hoe gemakkelijk!

Ik vergroot mijn kennis ook door het bekijken (en beluisteren) van natuurprogramma’s, zoals Vroege Vogels en Podcasts. Zeker nu er slechts mondjesmaat IVN-excursies zijn. Het gedrag van dieren boeit me: wat doen ze, waarom en in welke omgeving? Het volgen van dieren via livecam-opnamen is een tijdrovend genot. Springwatch, het onvolprezen natuurprogramma van de BBC, liet enkele weken geleden beelden zien van een uitgebreid onderzoek naar de actieradius van egels, voorzien van een zorgvuldig vastgeplakt zendertje. Men vergeleek egels ‘in het wild’ en egels die ‘tijdelijk in de opvang’ hadden gezeten, vanwege ongevalletjes of pech. Wat blijkt: de egels die na herstel weer waren uitgezet, blijven veel dichtbij de plek waar ze verzorgd zijn. ‘Wilde egels’ lopen soms wel enkele kilometers in de nacht. De laatsten hebben ook geen moeite met het oversteken van een grote weide. Hoe zit dat? Nader onderzoek vindt nu plaats. Zou het door een voorzichtige (her)oriëntatie op de ‘nieuwe omgeving’ komen? Eens even kijken wat daarover op internet te vinden is.

En nu gebeurt wat voor de hand ligt: ik lees zeker twee uur van alles en nog wat over egels. Op de website van de Forum-bibliotheek kom ik een boekje tegen: Massimo Vacchetta, 25 gram geluk. Hoe een egeltje je leven kan veranderen. Een feelgood boekje over egelopvang. Ook ik heb zo mijn ‘soft spots’. Dat mag op de stapel voor zomerboeken. Ik heb stille hoop dat we eindelijk een egel in onze tuin zullen ontmoeten. Meer weten over hun gedrag en gewoontes is daarbij van belang. We vonden dit voorjaar een egeldrolletje. Vreugde alom natuurlijk en toen werd het stil … Ik check ook altijd even bij het IVN. Wat hebben wij online staan? Dat levert steeds weer verrassingen op: je tuin ‘egel proof’ maken, dat klinkt als een mooie zomerklus.

Egel met twee egeltjes in het gras (Pixabay, Gerhard G)We handelen vaak naar wat we tegenkomen en vertrouwen daarbij op kennis, ervaring en improvisatievermogen. Het blijft fascinerend, ook het gedrag van zoogdieren zoals ik: mijn eerste bezoek aan de stad, toen we eindelijk weer eens ‘gewoon’ mochten winkelen, betrof een boekwinkel. Ik heb minuten lang gebladerd in een prachtig uitgegeven boek over zwaluwen. Nee, ik heb het niet gekocht. Zelfs het argument ‘steun je lokale ondernemer’ was niet zwaarwegend genoeg. ‘Ze heeft al een boek’, sprak ik mezelf toe. ‘Hmmm, misschien toch voor haar verjaardag: Stephen Moss, De Zwaluw.’ En dan moet de zomer nog beginnen …
 

Foto's: Steenuil – Saxifraga, Hans Dekker; Egels – Pixabay, Gerhard G.