Blog #25

Tuinmuis – huismuis

Hiltje Kamminga

Hé, wat is dat nou? Een muis. Wat doet nou opeens een muis in mijn tuin? Op klaarlichte dag en in deze hitte. Donkerbruine vacht, donkere kraaloogjes en een staart die langer is dan zijn lijf. Een westelijke huismuis volgens het zoogdierenboek.

Hij komt tussen de bloempotten vandaan. Rent naar de kruimeltjes die midden op het pad liggen, snoept er wat van en verdwijnt dan snel weer tussen de bloempotten. Een ogenblik later waagt hij het nog eens. En zo gaat het een aantal keer. Ik pak mijn camera en weet hem te vangen in de lens, maar als ik mijn telelens er op zet, besluit hij dat hij genoeg kruimels gegeten heeft voor vandaag. Terug in zijn holletje, waarschijnlijk bij de regenpijp.

huismuis,tuin,Hiltje Kamminga

Zou het diezelfde muis zijn die een paar jaar geleden verdwaald was in mijn huiskamer? Nee vast niet. Muizen leven niet zo lang, maar misschien is het wel een nazaat van die muis.

Toen was het winter en zat het beest opeens in de woonkamer. Ik zat te lezen op de bank en daar kwam een muisje langs. Hij liet zich niet vangen. Dus wat doe je dan? Je koopt een muizenval. De verkoper in de winkel keek mij ietwat meewarig aan toen ik zei dat ik hem alleen maar wou vangen en levend weer buiten wou zetten. Maar daar hadden ze toch wel wat voor. Een kooitje dat dichtklapt als de muis van de kaas snoept die je erin legt.
‘s Avonds liep het beest nog steeds door de kamer, al was hij niet zo snel meer als de dag ervoor. Een muis heeft veel eten nodig en mijn kamer is bepaald geen muizenprovisiekast, dus na wat kruimeltjes was er niks meer te vinden. De kast was blijkbaar te moeilijk te bereiken. Aan het eind van de avond was hij niet meer in staat een poot te verzetten, dus kon ik hem met behulp van een doos weer naar buiten zetten. Kooitje voor niks gekocht.
Het beest heeft het overleefd, want ik zag hem een paar dagen later door de sneeuw in de tuin lopen.

En nu loopt er dus een nieuwe generatie door mijn tuin. Zou opa hem bijgebracht hebben dat hij het huis maar niet in moet gaan omdat daar toch echt niks te vinden is? Maar zo niet, dan heb ik altijd het kooitje nog.


Foto huismuis boven: Saxifraga, Luc Hoogenstein; onder: Hiltje Kamminga