IVN Natuurgidsenopleiding Groningen Haren

Welke planten en vogels kan ik verwachten in een nat grasland. En hoe bereid ik een excursie voor? Met de IVN Natuurgidsenopleiding ontwikkel je niet alleen een brede kennis over veldbiologie en landschapsecologie. Je leert ook hoe je activiteiten in de natuur organiseert en begeleidt, zoals wandelexcursies, jeugd-activiteiten en natuurwerkdagen.

Natuurgidsenopleiding

De opleiding bestaat uit vijf blokken waarin de volgende onderwerpen aan de orde komen

  • Kennismaking en oriëntatie
  • Flora, fauna en bodem
  • Ecologie en ecosystemen
  • Landschap
  • Duurzaamheid en biodiversiteit
  • Gidsvaardigheden

Tijdsinvestering

De opleiding duurt anderhalf jaar met gemiddeld drie interactieve lessen per maand. Dit komt neer op twee binnenlessen op woensdagavond en één buitenles op zaterdagochtend. Tijdens de schoolvakanties is er geen les.

Daarnaast voer je tijdens de opleiding – individueel of in groepen – diverse opdrachten uit. Je werkt zo aan verdieping en specialisatie. Na een succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het landelijk erkende diploma van IVN Natuurgids. Inmiddels hebben al meer dan 16.000 mensen in Nederland de IVN Natuurgidsen-opleiding gevolgd.

Aanmelden niet meer mogelijk

De wachtlijst is gesloten en je kunt je niet meer voor de NGO23-24 opgeven.
Er zullen in totaal 30 mensen meedoen.
De informatieavond is inmiddels geweest en zo veel mensen hebben zich opgegeven dat ook de wachtlijst vol is.

Wij vinden het belangrijk dat je je realiseert dat de natuurgidsenopleiding geen veldbiologie-opleiding is. Uiteraard leer je ook veel over flora en fauna maar de gidsvaardigheden staan centraal.

Locatie en tijden

De Natuurgidsenopleiding loopt van 1 februari 2023 tot juli 2024. De woensdaglessen zijn van 19:30 tot 22:00 uur. Deze lessen vinden plaats in het Terra MBO Groningen aan de Hereweg 99.
De zaterdaglessen duren van 9:00 tot 12:00 uur en vinden plaats op verschillende locaties.

Kosten

De opleiding kost € 350. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal. Lidmaatschap van een IVN-afdeling is verplicht. Ben je nog geen lid, dan is het verplicht lid te worden.
Achtergrondinformatie over de IVN-natuurgidsenopleiding vind je ook in de folder:
folderNGO2023-24

Mocht je alsnog vragen hebben over de natuurgidsenopleiding mail dan naar ngo.grha@gmail.com.