Grote Veld

Kijk hier vooral heel erg goed uit met de lage houten paaltjes. Dit is het mooie Grote Veld. In de jaren ’60-’70 is ooit bedacht dat het Grote Veld wel een parkeerplaats zou kunnen worden. Lekker makkelijk voor bewoners en bezoekers!

Hier staan geen huisjes omdat Tuinwijck waarschijnlijk van buiten naar binnen is gevuld en op een gegeven moment is men gestopt met bouwen.

Altijd werd het Grote Veld elk jaar volledig kaal gemaaid. Vanaf dit jaar wordt het Grote Veld middels ‘sinusbeheer’ door het zeisteam beheerd. Door sinusbeheer ontstaan slingerpaden en blijven altijd ruige plekken voor dieren aanwezig. De diversiteit van planten en hoogtes nemen toe.

Links en rechts op het Grote Veld is (totaal) verschillende vegetatie te zien. Tot nu toe is het een mysterie waarom dit zo is. Het is elk jaar links en rechts verschillend EN ook binnen de stukken zelf is het elk jaar anders. Een verklaring is een oude tuin met wilde planten die hier rechts was. Deze tuin is verwilderd en verdwenen. De verwildering op dat stuk loopt 4 à 5 jaar voor op de rest van het Grote Veld.

Tips voor thuis

Heb je een hoekje over in je tuin? Daar kun je een mix met wilde bloemen zaaien. Ook kun je een paar tegels verwijderen om zo ruimte voor wilde bloemen te maken. Goed voor bijen en andere insecten. Laat het gras groeien of maai in gedeeltes.

Quizvraag

In het gras tussen beide stukken vegetatie groeien witte en rode klaver. Weet je hoe het zit met witte en rode klaver en bijen en hommels?

Antwoord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antwoord

De rode klaver is groter dan de witte klaver en bij de rode klaver zit de nectar veel dieper. Bijen (klein) bezoeken daarom meestal de witte klaver en hommels (groot) bezoeken daarom vaker de rode klaver.

Terug naar het overzicht